Legge fliser i tørre rom

Svært mange underlag bør grunnes før du går løs på selve flisleggingen. Dette gjøres for å impregnere veggen mot fuktighet, eller for å skape bedre heft for flislimet.

Grunning og forbehandling

De fleste plater av gips, fibersement teller tilsvarende bær grunnes med en primer som passer til det bestemte materiale.

Våre butikker vil anbefale deg hva du bør gjøre og hva du bør bruke.

I våtrom stilles det spesielle krav til forsegling av underlaget siden dette må tåle å stå fuktig mer eller mindre konstant over lengre tid. Veggene behandles gjerne i tre omganger med en flytende membran, som gir en myk, gummiert og vanntett overflate når den herder.

Smøremembranet bør ha en tykkelse i våtsonene på minst 1mm. Stadig oftere behandles også gulvet med smørermembran over det støpte varmegulvet, mens den tradisjonelle metoden består i å legge en helsveiset banemembran under gulvstøpen. Da bør man ikke legge smøremembran på toppen, med mindre det er en diffusjonsåpen type som slipper eventuell fuktighet ut igjen.

Smøremembraner brukes i kombinasjon med spesialforsterkninger i hjørnes, mellom flater, mansjetter rundt rørutføringer og ved nedløp til sluk. På noen smøremembraner trenger man en forsterkningsduk i smøremembranet på gulvet.

Spesielle hensyn

Fliser krever noe mer av underlaget enn de fleste andre materialer, og det er svært viktig at fliser legges på et underlag som egner seg. I motsatt fall kan gleden bli kortvarig.

Det er viktig å være klar over at både fliser og fugemasse er døde materialer helt uten bevegelser. Derfor er det avgjørende for at flisende skal sitte at underlaget også er helt stabilt og ikke krymper eller utvider seg mye ved temperatursvingninger. Dette gjelder uansett hvor flisene skal legges. Et levende materiale, for eksempel en treplate, vil bevege seg med årstider og luftfuktighet. I og med at fliser ikke kan følge bevegelsene, vil de slippe taket og løsne.

Overflater av treverk og tilsvarende må derfor kles med et stabilt materiale før de flislegges.

Video:

Slik legger du fliser på vegg