En halvmeter med wow faktor!

På veggen mellom benkeplaten og overskap kan gi du gi boligen din et blikkfang med wow faktor! Ved å legge fliser over kjøkkenbenken får du også beskyttelse mot sprut fra komfyren, samtidig som det er lett å holde rent. Du kan velge alle slags fliser til kjøkkenet, det er bare din kreativitet som er begrensningen. Store fliser eller små, kanskje mosaikkfliser? Alt passer! Det er enkelt å legge fliser over kjøkkenbenken, og med litt innsats er du helt ferdig i løpet av et par dager. Nedenfor viser vi deg hvor enkelt det er.

Fliser over kjøkkenbenken

Er benken i vater?

Før du legger fliser over kjøkkenbenken er det noen ting du må passe på:

 • Undersøk om kjøkkenbenker, komfyr og underskap er i vater og om de har samme høyde.
 • Legg en helt rett list i passende lengde med vateret oppå, og juster høyden hvis det ikke stemmer.

Inndeling av flisene

Før du begynner å legge fliser over kjøkkenbenken må du finne ut hvordan flisraden ”går ut” i endene. Finn frem til punktet ca. midt på veggen der du må begynne leggingen for å få en symmetrisk utgang (dvs. like brede fliser på hver ytterside). Prøv deg frem ved å legge flisene løst på kjøkkenbenken med fugesnor eller flisekryss mellom.

Når det gjelder inndelingen i høyden mellom benk og overskap, er det her ikke så viktig om avslutningen oppe og nede består av like brede fliser. Den øverste raden blir jo likevel ikke synlig, og det er grunnen til at vi begynner den første flisraden med en hel flis.

inndeling av flisene

Selve flisleggingen

Påfør limet på veggen med en stålsparkel og trekk det ut med den tannede sparkelen.

Legg ikke ut mer lim av gangen enn at du rekker å montere flisene før limet skinnherder. Det betyr at limet har vært så lenge på veggen at det har begynt å tørke og danne et skinn. I stedet for å legge limet på veggen, kan du også legge det på flisene. Det er ofte enklere når du jobber på små flater.

Ha alltid rene filler og en bøtte med rent vann for hånden og vask bort limsøl på flisene med en gang. Det er mye mer arbeid å fjerne limet dagen etter.

Videre er det bare å sette flis på flis og kontrollere av og til med vater at det blir rett alle veier. Eller ta to skritt tilbake en gang i blant og se at det går den riktige veien. Det er nå du merker hvor viktig det var å være nøye med oppmålingen.

Når du har satt opp alle flisene, må du vente minst et døgn før du fuger. Følg bruksanvisningen.

flislegging

Andre råd

Tenk også på hvor du eventuelt skal legge en bord eller dekorfliser slik at de får den rette plasseringen og blir synlige. Det er litt dumt å sette de fine mønstrede flisene der de blir skjult av brødristeren, kaffemaskinen og alt det andre som pleier å stå på benken.

Mellom flisene bruker du enten flisekryss eller fugesnor. Fugesnoren fjerner du før du fuger, og fliskryssene lar du sitte. Husk bare å trykke krysset godt inn mot veggen, slik at det ikke blir synlig når du skal fuge, da blir det enklere å gjøre den ren senere.

Flislimet rører du ut etter bruksanvisningen, hvis du ikke har kjøpt et ferdig lim og så er det bare å finne den rette tannsparkelen. Husk at når du rører ut pulver, skal alltid vannet i bøtten først. Rør godt mens du tilsetter pulveret.

Fuge fliser over kjøkkenbenken

Her er 5 gode råd for fuging av fliser over kjøkkenbenken

 1. Bland fugemassen etter leverandørens anvisning.
 2. Påfør fugemasse over flisene med et fugebrett. Sørg for å trekke av diagonalt på flisene.
 3. La fugemassen tørke og kjenn etter at fugen er helt tørr.
 4. Vask av fugemassen med en svamp. Vask av diagonalt på flisene.
 5. Etter at du har vasket over første gangen venter du til overflaten er tørr og vasker over en gang til med rent vann.

Legge på silikon

Følg disse 3 tipsene når du skal tette overgangen mellom kjøkkenbenken og veggen.

 1. Nå som fugingen er ferdig er det viktig å tette overganger med silikon. For å unngå søl er det greit å bruke maskeringstape.
 2. Legg på en stripe med silikon ved hjelp av en silikonsprøyte. Spray silikonen med glattemiddel. Dra av overflødig silikon med en pinne eller et annet verktøy. Fjerne så maskeringstapen. Det er viktig å fjerne tapen mens silikonen er fersk, for å bearbeide den slik at det blir pent. Påfør glattemiddel og dra over silikonen med fingeren.
 3. Flisekompaniet har også rengjøring og pleieprodukter som er tilpasset våre produkter.
Legge på silikon

Dette trenger du:

Når du legger fliser over kjøkkenbenken trenger du, i tillegg til fliser, lim, fug og silikon.

Fargen på fug og silikon må tilpasses flisene du har valgt.

Lurt å ha

Når du skal legge fliser over kjøkkenbenken selv er dette lurt å ha:

 • Dekkfilt eller dekkpapir for å beskytte kjøkkenbenken.
 • Murbøtte og visp for drill, for å få blandet flislimet og fugemassen lettere.

Praktiske verktøy

Er det første gang du legger fliser er fliskryss et meget godt hjelpemiddel, så du får samme avstand mellom flisene.

En tannsparkel er helt nødvendig for å få påført limet korrekt på veggen.

En firkantskje gjør det lettere å få flislimet og fugen ut av bøtte når du skal påføre dette.

Fugeverktøy

Når du er ferdig med å lime fliser over kjøkkenbenken må du fuge.

Et fugebrett gjør det enklere å stryke ut fugemassen og få den ned i åpningene mellom flisene.

Med et vaske/fugesett går jobben med å få fine, slette fuger som en drøm. I tillegg er det med en svamp som gjør det lettere å få av overflødig fugemasse.

En fugepistol har du kanskje? Hvis ikke er det lurt å ikke kjøpe den aller billigste. En god fugepistol gir en jevnere strøm av silikon ut av tuben, samtidig som den også holder til neste gang.