For at prosjektet ditt skal ende med et perfekt resultat, er det viktig med gode forberedelser. Derfor har vi satt opp en plan på 5 enkle punkter. Følger du disse punktene vil du få et resultat med lang levetid, forteller Jan Sperre.
– 5-punktsplanen er satt sammen i samarbeid med vår leverandør PCI. Den samsvarer helt med spesifikasjoner fra SINTEF Byggforsk, blant annet. Følger du denne planen til punkt og prikke skal det gå bra, og du kan unngå kjedelige overraskelser når kulda og vannet begynner å påvirke flisene, forsikrer han.
1. Velg riktige fliser til balkongen eller terrassen
Det aller viktigste, faktisk helt avgjørende, er at du velger fliser som egner seg til bruk ute. Det vil si en flis som er frostsikker og har lavt vannoppsug.
Flisene bør heller ikke være for store. Hvis du aldri har lagt fliser ute før, kan det være lurt å ikke velge noe større enn 30x60. Dette er for at det skal være enklere å få full limdekning.
– Så er selvfølgelig fargen på flisene viktig. På en solvendt terrasse bør ikke flisene være for mørke. Da vil man få problemer med at flisene blir veldig varme når man går uten sokker og sko, forklarer Jan Sperre.
Så velg riktig type flis til prosjektet ditt! Gjør du dette og følger resten av punktene under, vil resultatet bli bra.
2. Riktig fall på gulvet
Det er viktig med riktig fall på gulvet for et godt resultat. Flisen avgjør hvor mye fall man trenger. For fliser med glatt overflate må du beregne et fall på 1:100, mens for fliser med ru overflate bør fallet være 1:50.
– Det første du må sørge for er at det er et bæredyktig underlag. Hvis det er mangelfullt, må du eventuelt sparkle fall. Husk alltid å tegne inn fall og retning på arbeidstegningen. Til oppbygging av fall anbefaler vi PCI Novoment, råder han.
3. Membran og vanntetting
Det er viktig at underlaget til fliser utendørs er vanntett for å blant annet hindre kalkutfellinger. Her kan man bruke den tradisjonelle sementbaserte membranen, eller membran som duk.
Fordelene er at det beskytter underlaget mot for eksempel sur nedbør, og sørger for å ikke overføre deformasjoner opp i flislaget. Membranen stopper også utfelling av salter og lignende, som gjør at flisene blir stygge og ser ut som de er frosset i stykker.
– Jeg vil anbefale PCI Pecilastic til dette. Denne er revnedekkende og plastisk, som gir høy sikkerhet mot senere sprekkdannelser i underlaget. Den vil også utligne spenninger i bevegelser i underlaget, temperatursvingninger og vibrasjoner, sier eksperten fra Ålesund.
4. Full limdekning
For å sikre at fliser ikke løsner eller at det skapes luftlommer som vann kan trenge inn i fryse, er det viktig med full limdekning når du legger fliser på balkongen eller terrassen.
– Dette gjøres enklest ved at du smører lim både på underlaget og på selve flisen. For å teste at du har full limdekning kan du løfte opp en allerede montert flis for å se at limet dekker hele.
Det er også viktig å velge en limtype av høy kvalitet. Limet må være frostsikkert og fleksibelt. Vi anbefaler å bruke et lettflytende lim, som gir det beste resultatet når du legger på flisene, og gir hundre prosent limdekning.
Til dette kan du fint bruke en 10mm tannsparkel på gulv, og PCI Flexmörtel Flott flislim.
5. Bevegelse i flisene
Skal du flislegge et stort gulv ute, anbefales det å legge en bevegelsesfuge hver tredje til femte meter. Bevegelsesfuger er myke og tar opp bevegelsen i flisene. Den skal være minimum 9 mm bred. Dette er for å kompensere for forskjellen i bevegelse fra flisene til betongunderlaget.
– Her kan du fint bruke fugemasse eller silikon, men du kan også bruke ferdig prefabrikkerte lister.
Husk å tegne inn bevegelsesfuger på arbeidstegningen og ha maks 5x5 meters felter.
Til mykfuger anbefaler vi silikonfugemasse som PCI Silcoferm S.
Få hjelp fra Flisekompaniet
Snakk gjerne med oss for flere gode råd før du begynner med prosjektet ditt. Se også resten av våre beste tips og triks til alt du trenger å vite om terrassefliser, flisheller og fliser til uteplassen.