Flis til balkongen eller terrassen

At Jan Sperre hos Flisekompaniet i Ålesund kan sine ting og sitt fag er det ingen tvil om. Derfor fikk jeg Jan til å fortelle meg litt om hva jeg skal være oppmerksom på hvis jeg har planer om å legge fliser ute på balkongen eller terrassen.

Fliser til balkong og terrasse

HUSK Å BRUKE RIKTIG FLIS TIL RIKTIG UNDERLAG!

– Vi går ut ifra en 5-punktsplan som vi har i samarbeid med vår leverandør PCI, som vi følger, helt i samsvar med spesifikasjoner fra SINTEF Byggforsk, blant annet. Og følger du denne planen til punkt og prikke skal det gå bra, og du kan unngå overraskelser nå kulda og vannet begynner å påvirke flisene.

1. FALL

For å få vannet vekk anbefaler i et fall fra 1 til 50, ved bruk av for eksempel grove fliser. Og det første du må sørge for er at det er et bæredyktig underlag, og eventuelt sparkle fall, hvis det er mangelfullt.

2. MEMBRAN

Alternativene er de tradisjonelle sementbaserte, eller membram som duk. Fordelene er at dette beskytter underlaget mot f.eks. sur nedbør, og sørger også for å ikke overføre deformasjoner opp i flislaget. Membranen stopper også utfelling av salter osv., som gjør at flisene blir stygge og ser ut som de er frosset i stykker.

3 LIM OG LIMDEKNING

Det er viktig å velge en limtype av høy kvalitet. Frostsikker og fleksibel. Vi anbefaler å bruke et såkalt flytlim, som gir det beste resultatet når du legger på flisene, og gir hundre prosent limdekning. Da unngår du luftlommer under, der vannet kan komme inn og fryse.

4 BEVEGELSEFUGE

Fugene kan enten legges i form av ferdig prefabrikerte lister, eller bruke fugemasse, silikon eller polymér. Bevegfelsefugen er myk tar opp bevegelsen i flisene. Den skal være minimum 9 mm bred, og bør legges for hver tredje til femte meter. Dette for å kompensere for forskjellen i bevegsel fra flislaget til betongunderlagevalg av flis

5 VALG AV FLIS

Her må du velge en flis som er av en sånn kvalitet at den egner seg til å bruke ute, at den er frostsikker, og har lavt vannoppsug. Flisene må heller ikke være for store, og helst ikke større en 30×60 cm for at du skal klare å få full limdekning.

fliser til balkong og terrasse

Så er fargen viktig. På en solvendt terrasse bør ikke flisene være for mørke. Da vil man få problemer med temperaturforskjellen som oppstår.

Så viktig: Velg riktig type flis! Gjør du dette vil resultatet bli bra, og skadefritt.

Snakk gjerne med oss for enda flere gode råd før du begynner.