Smarte tips for vask og renhold av fliser og fuger

Visste du at såpeprodukter er dårlig match med fliser og naturstein? Her får du alt du trenger å vite for å gi dine flislagte gulv og vegger et langt og lykkelig liv.

Er du usikker på hvordan du holder flisene rene?

Er du en av de som tenker at bruk av såpe betyr rene flater, og at såpeprodukter fungerer like bra til alt av rengjøring.

Det er absolutt ikke tilfelle når det gjelder rengjøring og vask av keramiske fliser eller naturstein. 

Dersom du bruker såpeprodukter når du rengjør baderomsfliser, kjøkkenfliser eller gulvfliser vil det etterlate et lag av fett på flisene, og overflaten vil fremstå skjoldete så snart flisene har tørket. 

Løsningen til plettfrie fliser og naturstein finner du i Flisekompaniets produkter fra Fila.

Best til daglig rengjøring av fliser

Stikkordet for optimal rengjøring av fliser av keramikk og naturstein, er PH-nøytrale vaskemidler. Grønnsåpe lukter rent, men det har absolutt ingenting med fliser og naturstein å gjøre. Daglig rengjøring av fliser og naturstein skal gjøres med PH-nøytrale rengjøringsmidler som for eksempel Fila Cleaner, et nøytralt rensemiddel for alle typer gulv og kledning. Dette fjerner enkelt organisk skitt som fett, matfletter og liknende.

Flisekompaniet samarbeider tett med produsenten av Fila Rensemiddel, som er en av markedets ledende produsentene på rengjøringsmidler for fliser. Fila Cleaner er ikke bare det ideelle produktet for vask av fliser. Dette kan også brukes på parkett, laminat og andre vaskbare overflater. 

Video:

File Cleaner Pro

Grovvask og periodisk renhold

Kanskje trenger flisene dine en skikkelig grundig rens etter lang tid med flittig bruk. Da kan du benytte deg av Fila PS/87 Pro. Dette konsentrerte rensemiddelet gir ekstra skyts når du skal fjerne mer inngrodd skitt og møkk som har fått godt med feste, og er samtidig perfekt til rengjøring og fjerning av fett på materialer som porcellanato, keramikk, naturstein, terrakotta, klinker og sement. Fila PS/87 Pro kan fint brukes både innendørs og utendørs, på vegg og på gulv, og er også optimalt når du første gang skal rengjøre naturstein som ikke tåler syrebaserte produkter.

Video:

Fila PS/87

Slik fjerner du fugeslør

Når du har lagt nye, keramiske gulvfliser eller naturstein er det viktig å ta en grundig rens for å få fjernet sementrester. Til dette bruker du Fila Deterdek.

Når du skal benytte deg av deterdek er det viktig at du følger leverandørens anvisninger nøye. I tillegg må du sørge for å ha beskyttelsesutstyr, slik at du unngår etseskader. Deterdek skal tynnes ut med vann, i forholdet fra 1:5 til 1:10. Påfør blandingen, og la dette virke i 2 til 3 minutter, før du skrubber godt med en pad. Tørk deretter over med en svamp eller fille, før du vasker over gulvet med rikelig med rent vann.

Video:

Fila Deterdek

Smart tips til perfekte fuger

Fugene, og spesielt de som er lyse i fargen, trenger ekstra omsorg og kjærlighet for å bevare et plettfritt ytre. Fugene tiltrekker seg lettere smuss, skitt og misfarging enn det flisene gjør. 

Nylagte fuger bør behandles med Fila Fugaproof, Impregneringsmiddel, som er en vannbasert impregnering som på en optimal måte beskytter sementbaserte fuger mot misfarging, og som gjør dem langt enklere å holde rene. Videre kan du vedlikeholde sementfugene ved å benytte Fila Fuganet. Dette er et basisk rengjøringsmiddel for sementbaserte fuger som gjør renholdet til en lek.

Video:

Fila Fuganet

Naturstein må impregneres

I motsetning til keramiske fliser, har naturstein egenskaper som gjør at disse bør impregneres for å bevare et plettfritt uttrykk. Her kan du benytte for eksempel Fila MP 90 Eco Xtreme.

Dette er en vannbasert impregnering som kan brukes til polert porcellanato, samt polert og upolert naturstein. Fila MP 90 Eco Xtreme gir den beste beskyttelsen mot vann- og oljeløselig søl og kan fint benyttes både utendørs og innendørs. Etter impregneringen er natursteinen klar for robust bruk uten å la seg merke av det. Det er grei å merkes seg at impregnering ikke er en engangsforeteelse. Dette må gjentas ved behov. Tar man for eksempel marmorfliser i et dusjhjørne, bør disse impregneres rundt en gang per år. 

Video:

Fila MP90 ECO Extreme

Alt du trenger til vask og vedlikehold av flis

Det finnes mange kjerringråd når det kommer til vask og rens av fliser, fuger og naturstein som involverer alt fra eddik til skuremiddel. Dette bør du holde deg langt unna. Eddik kan gi etseskader og skurekrem kan resultere i riper.

Vi i Flisekompaniet anbefaler at du benytter deg av profesjonelle produkter fra kvalitetssikrede leverandører, som er myntet på akkurat dette formålet. På den måten får du garantert det beste resultatet, og du kan glede deg over en plettfri og flislagt tilværelse i lang tid fremover. 

 

Les mer om produktene for renhold og vedlikehold fra Fila her