Marokkanske og historiske fliser

Marokkanske fliser vs. historiske fliser

Begrepene marokkanske fliser og historiske fliser brukes om hverandre. I bunn og grunn er det to navn på samme type fliser. I tillegg til å gå under navnet marokkanske fliser, kalles også historiske fliser for designfliser, antikkfliser, betongfliser og sementfliser. Historiske fliser kalles ofte marokkanske fliser når mønsteret har et mer orientalsk preg, slik mange historiske fliser har. De historiske flisene kan også være i andre mønstre, for eksempel skandinavisk, grafisk, art nouveau og art deco. Hos Flisekompaniet har vi et stort utvalg av mønstre og farger.

Klassiske og vakre mønstre

De klassiske historiske flisene finner du ofte igjen i gamle leiligheter, hus og trappeoppganger i bygårder hvor det opprinnelige er bevart. I Oslo er flisene å se i mange bygårder og boliger fra slutten av 1800-tallet og fram til ca. 1930 og hvor det opprinnelige er beholdt. Også i noen bygårder i Bergen og Stavanger, samt noen av de flotteste prestegårdene. For de historiske flisene var ikke noe vanlige folk hadde råd til.

De vakre mønstrene er iøynefallende, men samtidig harmoniske å se på og gir en helt egen atmosfære og dekor til rommet. Mønsteret på én type historisk flis kan variere ut fra hvordan du legger flisene.

Historiske fliser finnes i to ulike kategorier ut fra hvordan de er laget, og dette har en del å si for hvordan flisene skal vedlikeholdes, for pris og noe på utseendet. De opprinnelige og ekte historiske flisene er laget av sement. I tillegg finner du keramiske fliser.

Håndlagde fliser i sement

De ekte og originale sementbaserte flisene er håndlagde — både selve flisen, mønstrene og fargene. Flisene lages uten bruk av varme. I stedet brukes hydrauliske presser. Flisene har et lag på toppen, et slitesjikt, som gjør at flisene kan vare i mange, mange år. Og fordi ingen fliser er helt identiske, får du et helt eget preg på rommet.

Enkelt vedlikehold med keramiske fliser

Keramiske fliser er laget av leire. Flisen presses og får på seg glasur før den brennes. Glasuren gjør at overflaten blir tett, og den kan få et blankere eller mattere preg. Hos Flisekompaniet har vi keramiske fliser med historisk og marokkansk mønster fra Apavisa, Emil, El Barco, Tonalite og Sant’ Agostino. Mange av disse er i kvaliteten Porcellanato. Denne typen flis er hardbrent og suger opp vann i svært liten grad. Flisen er svært slitesterk og tåler varme i gulvet og frost, noe for eksempel ikke sementfliser er så glad i.

La deg inspirere av vårt store flisesortiment