Slik får du et mer eksklusivt bad

Nå vil vi ha det bra på badet! En oase for kos og velvære, langt utover kjappe morgenrutiner, er det vi ønsker oss. Og potensialet for et bad utenom det vanlige er nærmest uendelige, for nå er utvalget i materialer, baderomsutstyr, belysning og tilbehør enormt.

Det er trygt å si at det er fantasien og lommeboken som setter grensene når du planlegger drømmebadet.

Badekaret i sentrum

Noen faste rammer må du likevel forholde deg til. Rommet har fire vegger, og dusj, toalett og servant lar seg vanskelig plassere andre steder enn inntil dem. Men hvem sier at badekaret absolutt må presses inn et hjørne?

– Sett heller badekaret midt ute på gulvet, oppfordrer Håvard Gustavsen i Flisekompaniet.

– Mange moderne badekar kommer til sin rett først når de slipper ut av «skammekroken». Ute på gulvet bidrar de til et å skape et eksklusivt uttrykk som smitter over på hele rommet, slår han fast.

Se på meg!

Det gode, gamle rektangulære badekaret med løse sider får stadig sterkere konkurranse fra fancy nykomlinger: Helstøpte kar, som med sine organiske former, rene linjer og spennende fargekombinasjoner roper «se på meg!».

Inr Grand Solid

Gulvplass

Et frittstående badekar krever gulvplass. Du bør nok ha et bad på cirka 10 kvadratmeter for at det ikke skal bli for trangt.

– Samtidig er det slik at store bad ofte har en sone midt på gulvet som blir lite brukt fordi vi i stor grad beveger oss langs veggene. Derfor kan et frittstående badekar oppta mindre «bruksareal» enn man skulle tro, påpeker Haavard Gustavsen.

Armatur og sluk

Hvis badekaret skal kunne plasseres ute på gulvet, må det kunne koples til armatur og sluk. Det fører til at en slik løsning passer best i nybygg og omfattende rehabiliteringsprosjekter.

–  Hvis sluk og røropplegg ikke kan flyttes, er det likevel ofte mulig å trekke badekaret litt ut fra veggen. På den måten skaper en avrundet bue i stedet for det skarpe hjørnet. Ofte er det tilstrekkelig for å gi badet et mer spennende og eksklusivt uttrykk, påpeker Gustavsen.

Spa på hjemmebane

Frittstående badekar er vanlig på mange spahoteller. Dette er nok en viktig grunn til at vi forbinder løsningen med noe eksklusivt og luksuriøst. Nordmenn reiser stadig mer og lengre, og mange henter inspirasjon fra spa- og designhoteller når de skal bygge drømmebadet hjemme.

– Hoteller benytter ofte interiørarkitekter. De lager løsninger som både er pene å se på, praktiske i bruk og enkle å rengjøre. Dette er kvaliteter vi også vil ha hjemme, sier Gustavsen.

Du kan lage ditt eget lille hjemmespa med enkle midler. Levende duftlys, gode såper, myke håndklær og god tid gjør ofte susen. Men hvis du skal rehabilitere eller bygge nytt, åpner det seg helt andre muligheter.

– I tillegg til trenden med frittstående badekar, ser vi at stadig flere av våre kunder vil ha «walk in-dusj» –en større dusjsone som du går inn i uten å lukke en dør bak deg, sier Gustavsen.

Spennende fliser

Valg av fliser er viktig for den rette spafølelsen. Ofte er det nettopp flisene som gjør spaet og luksushotellet så vakkert. Hjemme velger du fliser i naturlige farger og materialer, gjerne med en sone eller fondvegg som bryter i en annen farge og utførelse.

Flisekompaniet har landets største utvalg av kvalitetsfliser i marmor, skifer, keramikk og glass, og Gustavsen forteller at trenden fortsatt går i retning av større fliser.

– Samtidig ser vi at utvalget i mer «normale» størrelser faktisk øker. Det gir større valgfrihet for deg som kunde. Dessuten er sekskantede fliser populært, de skaper et annerledes uttrykk i rommet, sier Gustavsen.