Spør eksperten

Lurer du på noe rundt flislegging, baderom eller vvs, finner du kanskje svar under som viser noen av spørsmålene ekspertene våre har svar på. Om du lurer på noe annet, send oss en mail og vi vil svare så raskt som mulig.

Jeg har problemer med at speilet dugger etter at vi har dusjet og luften er fuktig. Hva kan gjøres?

Har du ikke mekanisk avtrekk og har mulighet til å montere en, vil det hjelpe. Årsaken til at speilet dugger er at speilet er kaldere enn den fuktige luften, og det dannes dugg. Er det et problem så finnes det varmetråder/varmematter til å legge bak speilet. Da forsvinner duggen som dugg for solen! Åpner du baderomsdøren etter at du har dusjet, kan du bruke den fuktige luften fra badet til å heve luftfuktigheten i huset.

Kan jeg fuge med våtromssilikon i badstue eller blir det for varmt?

Alle silikoner tåler mellom 120 og 180 grader og så varmt blir det ikke i en badstue.

På badet har jeg marmorfliser og marmorservant. Hvilke vaskemidler skal jeg bruke?

Såkalte sure vaskemidler, ofte basert på fruktsyrer, ødelegger marmor og andre typer kalkstensfliser. Disse må ikke brukes. Bruk et nøytralt rengjøringsmiddel som har en pH-verdi på mellom 7 og 9. Ta kontakt med en av våre butikker for å få det riktige produktet.

Silikonfugene i dusjen og rundt badekaret har blitt sorte. Hva må gjøres?

De tillatte mengdene med sopphindrende midler i en våtromssilikon blir vasket ut etter 1-5 år, og da er et renholdet og fugens utforming som bestemmer hvordan fugen vil se ut senere. Prøv først å vaske med ren Klorin, og blir ikke dette bra må du skjære bort fugemassen og legge inn på nytt. Prøv å forme fugen så vann renner lett av fugen. Går ikke det, så bør du tørke fugen jevnlig. Det er når såpevann og hudfett blir liggende lenge på silikonen at det oppstår soppsporer.

Fugene mellom flisene er porøse og trekker lett til seg vann. Finnes det midler som kan gjøre fugene tette?

Det finnes midler som gjør fugene tette, men vår erfaring er at midlene vaskes ut ganske fort. Den har gjort fugene har nok brukt for mye vann i blandingen eller glemt å ettervanne fugene, slik at fugemassen har tørket for fort.

Må jeg følge Våtromsnormen når jeg skal pusse opp badet mitt?

Nødvendigvis ikke. Våtromsnormen er en frivillig ordning som skal avtales mellom den som skal utføre arbeidet og den som eier våtrommet. Er badet forholdsvis nytt, er det få som vil rive ned og bygge opp igjen etter Våtromsnormen når man bare vil ha nye fliser. Alle håndverkere med våtromssertifikat vil nok gjøre arbeidet så langt det lar seg gjøre etter Våtromsnormen.

Ved montering av dusjhjørne brukte jeg silikon, men badegulvet ble så glatt etterpå. Hva skyldes det?

Silikon gir fra seg en silikondamp som legger seg på gulvet. Derfor blir det glatt. Det meste blir borte ved en oppskuring med grove vaskemidle. Ta kontakt med en av våre butikker for å få det riktige produktet. Hvis silikondampen spres utover, for eksempel på lakkerte flater, kan du få et problem fordi silikonen gjør at lakk og maling sitter dårlig.

Jeg har nye gipsplater på badet og skal sette fliser. Jeg leser i en brosjyre om flytende membram at jeg skal legge forseglingsremse i skjøtene. Er det riktig?

Nei, det er ikke riktig. Gipsplate leverandørene sier at i gipsplateskjøter skal det sparkles med godkjent sparkelmasse og brukes papirskjøteremse. Da blir veggen sterkest og mest brannsikker. Jeg mener det er riktig å følge det gipsplateprodusenten sier i sine bruksanvisninger.

Jeg vil ikke ha fliser helt opp på badet, men vil ha malt glassfiber over. Hva gjør jeg?

Jeg vil anbefale fliser 180-190 cm opp på veggen. Til resten bruker du en glassfiber til våte rom. Den males med minst 2 strøk vannbasert maling med glansgrad 40. I taket i våte rom brukker du vannbasert med glansgrad 20. Bruk aldri maling med lavere glansgrad på bad. Til fuging mellom fliser og maling brukes en MS-Polymer fugemasse, ikke silikon.

Er fliser på terrasser og balkonger å anbefale?

Fliser med høy kvalitet og god frostmotstand kan brukes ute. Vårt klima er en hard påkjenning også på fliser, og ofte hardere enn det produsenten garanterer. I samarbeid med en av våre butikker vil du kunne finne frem til fliser som passer der du bor. Våre selgere kjenner de lokale klimaforholdene. Husk også at måten arbeidet er utført på, har mye og si.

Hvordan få jevne fuger med fugemasse?

Ved å legge nok fugemasse i og fordele det diagonalt. Husk også å vente lenge nok før du vasker bort det overflødige med en hard svamp og minst mulig vann.

Jeg har membran under støpen, men det er pusset så stygt at jeg må sparkle før jeg legger fliser. Hva må jeg gjøre?

I vår F1 serie finnes det sparkelmasser du kan legge på støpen for å få den jevnere. Ta kontakt med en av våre butikker for å få det riktige produktet til ditt gulv. Noen sparkler krever også at det legges ny membran over dem.

Hvorden kan jeg vurdere kvaliteten på en keramisk flis? Fliser ser helt like ut.

Fliser produseres og inndeles i klasser i henhold til europeiske standarder. Inndelingen er basert på vannopptak, produksjonsmåte, sklisikkerhet, slitasjestyrke m.m. Emballasjen skal være merket med hvilke egenskaper produktet har. Forklar ditt bruksområde til en av våre selgere i butikk og han/hun vil veilede deg om riktig flistype.

Hvor finner jeg opplysninger om Våtromsnormen og godkjente bedrifter?

Dette finner du  hos Fagrådet for Våtrom: www.ffv.no

Jeg skal legge lavtbyggende varmegulv. Hvor mye sparkelmasse skal det være over kablene?

Minst 5mm når det skal legges fliser og minst 10mm når det skal legges vinylbelegg. I virkeligheten blir det mer fordi det skal være fall til sluk. Varmefordelingen blir bedre når sjiktet er tykkere.

Kan jeg bone fliser?

Uglaserte fliser kan bones, men boningen gjør fugemassen mørkere. Fliser på bad skal ikke bones.

Kan jeg sette fliser på sponplater?

Over en kjøkkenbenk går det bra. På hele vegger må det monteres mer stabile plater over, f. eks. våtromsplater eller gipsplater. Det samme må du gjøre på gulv.