Slik vasker du fliser

Hvordan skal baderomsflisene vaskes og hvilken type vaskemiddel passer best?

Når flisene er ny montert er det viktig å vaske flisene med byggrengjøring, dette utføres med et syrebasert rengjøringsmiddel. Dette vil fjerner alle rester etter fugemasse og fugeslør. Produktforslag Fila Deterdek

Daglig rengjøring utføres med PH nøytralt vaskemiddel, f.eks. Fila Cleaner.

Hovedrengjøring utføres med et alkalisk rengjøringsmiddel, dette fjerner organisk forurensing som fett, sot, såpe, matrester, etc. Produktforslag: Fila Rensemiddel.

Flisekompaniets leverandør av disse produktene heter Fila, en Italiensk produsent som er ledende på sitt område. De samarbeider med alle de store flisprodusentene.

- Dersom jeg opplever å få et belegg/fettete overflate på flisene etter vask, hva har jeg da gjort galt?

Du har antagelig vasket med et såpeprodukt, og når dette brukes ligger det igjen et fettlag. Da vil være skittent og flekkete med en gang gulvet har tørket etter vask.

Grønnsåpe lukter rent men har ingenting på fliser og gjøre!

- Det finnes mange ulike flisetyper og overflater. Kan man vaske alle på samme måte, med samme type vaskemiddel, eller må man bruke middel som er tilpasset hver enkelt overflate?

Ja i utgangspunktet kan du bruke PH nøytralt vaskemiddel, f.eks. Fila Cleaner. på alle fliser og også andre typer belegg, for eksempel parkett, laminat etc.

Men naturstein av type skifer, marmor, travertin osv. må også impregnere overflatene med jevne mellomrom. Det finnes flere typer impregnering både vannbaserte og løsningsmiddelbasert. Se utvalget av impregnering her.

- Kan andre husholdningsartikler brukes på fliser i stedet for vaskemiddel? F.eks. eddik?

Nei, eddik er ikke bra for fugene, eddik vil virke som en syre og ødelegge sementen i fugemassen. Vi anbefaler og bruke produkter som er spesialtilpasset til fliser og naturstein.