Ulike flistyper

Flisene klassifiseres etter formingsmetode, vannabsorbasjon (porøsitet), frost bestandighet og slitestyrke.

Blant de vanligste kvalitetene er disse:

TERRACOTTA (latinsk for brent jord) 

Dette er en lettbrent, uglasert gulvflis med høyt vannoppsug. Egner seg i tørre rom innendørs, men krever en del vedlikehold. Grunnen til navnet er at det i området rundt Firenze, som den kommer fra, er leire som inneholder mye jernoksider, derfor den røde fargen på leiren.

KLINKER 

Finnes både glasert og uglasert, og er en hardbrent gulvflis med stor slitestyrke. Egner seg like godt ute som inne, både i våte og tørre rom.

BICOTTURA 

Er en lettbrent veggflis med liten slitestyrke og høyt vannoppsug. Egner seg innendørs på vegger, og kan også brukes på bad. Er ikke frostsikker.

MONOCOTTURA 

Er en hardbrent vegg- og gulvflis med lavt vannoppsug, og egner seg til de fleste bruksområder innendørs. Godt egnet til varmegulv.

PORCELLENATO 

Er en hardbrent vegg- og gulvflis med lavt vannoppsug og stor slitestyrke. Er frostsikker og like godt egnet ute som inne.

GLASSBYGGESTEIN 

Kan ikke defineres som fliser, men brukes ofte i forbindelse med fliser. På et bad kan en dusjvegg av glassbyggestein være en fin løsning. På et kjøkken kan en slik vegg også gi en fin virkning, enten som hel vegg eller en del av en vegg, eller som detalj i en skillevegg.

VÅTPRESSEDE FLISER

Produsert av leire som gir relativt porøst gods. Vannoppsug er 10-20%. Fliser av leire er alltid glasert og brukes i hovedsak til vegg og gulv innendørs.

KLINKERFLISER 

Produseres av brent oppmalt leire, som gir mindre vannoppsug en 10 %, oftest mellom 0,3 og 0,6 %. Klinkerfliser forekommer både glaserte og uglaserte og brukes hovedsakelig til gulv.

GRANITTKERAMIKK 

Klinkerfliser med ekstremt lav porøsitet. Vannoppsug ligger ofte mellom 0,01 og 0,5 %. Vanligvis uglaserte, men forekommer også glaserte og polerte. Produseres i mange formater med svært god målnøyaktighet.

MOSAIKK 

Glaserte eller uglaserte fliser i mindre format, i alle kvaliteter. Mosaikk er montert på nett eller kartong i form av ark. Dette for å gjøre påføringen enklere. Mosaikk som er i konstant berøring av vann (f. eks. basseng eller våtrom i offentlige miljøer), skal være montert på papp/plastfolie i front, som fjernes etter legging.

 

Hvordan kan jeg vurdere kvaliteten på en keramisk flis? Fliser ser helt like ut.

Fliser produseres og inndeles i klasser i henhold til europeiske standarder. Inndelingen er basert på vannopptak, produksjonsmåte, sklisikkerhet, slitasjestyrke m.m. Emballasjen skal være merket med hvilke egenskaper produktet har. Forklar ditt bruksområde til en av våre selgere i butikk og han/hun vil veilede deg om riktig flistype.

 

Hos Flisekompaniet finner du et bredt utvalg av fliser til alle typer rom og behov.