Selge bolig? Nytt bad kan bli en smart investering

Ønsker du å heve verdien på boligen din for så å selge videre? Velger du riktige løsninger, kan et nyoppusset bad ha stor påvirkning på markedsprisen.

Mange av dem som skal selge i nærmeste fremtid anser nok ikke oppussing av bad som et aktuelt prosjekt, men ifølge Christian Eik Raknestangen i PrivatMegleren Strømmen kan det være veldig lurt å vurdere nettopp dette.

– Standarden på badet er faktisk av stor betydning for hvor attraktiv boligen din er. Veldig mange av dem som har kjøpt ny bolig skulle helst flyttet inn i går. De vil komme seg på plass så fort som mulig. Et bad med oppussingsbehov kan med andre ord utelukke en del kjøpere, sier han. 

Skal man pusse opp badet før boligen legges ut for salg? 

Det er spesielt i to kategorier at man ifølge Raknestangen bør vurdere å pusse opp badet før boligen legges ut for salg. 

1. Badet må pusses opp og det kun er ett bad i boligen. 

– Da må kjøper utsette innflyttingen til badet er ferdig oppusset, og dette kan skremme en del kjøpere som dette ikke passer for. De ønsker heller å kjøpe en bolig med et ferdigoppusset bad, sier Raknestangen.

2. Alt bortsett fra badet er i god stand.

Da kan det ifølge Raknestangen være ekstra lurt å velge å pusse opp baderommet.
– I disse tilfellene er jo kjøperne gjerne mindre innstilt på å pusse opp enn hvis det er snakk om for eksempel et oppussingsobjekt hvor alt må tas, forklarer han. 

Tenk smart 

Hvis du velger å pusse opp badet før du selger, er det ifølge eiendomsmegleren en del ting som er avgjørende.

– Velg en stil som kan appellere til alle kjøpegrupper. Da lønner det seg å velge fliser og innredning i en tidløs stil som potensielle kjøpere kan trives med i mange år, sier han. 

– Ute på befaring ser vi bad som er pusset opp i 2006, men som ser eldre ut grunnet flisvalg som var typisk på slutten av 90-tallet. Andre ganger ser vi bad som er pusset opp i 2004, som grunnet mer tidløse fliser ser ut som et bad fra 2010. 

Det handler om smarte valg, sier han. 

Det beste tipset for å unngå at badet raskt går av moten, er ifølge megleren å holde seg unna både veldig spreke løsninger og løsninger som er på vei ut. 

Må kle boligen 

Han anbefaler videre å tenke nøye gjennom hva som “kler” huset og rommet best, for eksempel når man skal velge størrelsen på flisene. 

– I dag er det veldig mange som liker store fliser i for eksempel 60x60 format. Det ser mer moderne ut enn fliser som var moderne for noen år siden. Store fliser gir også et mer eksklusivt preg. Er badet av mindre areal kan man legge 30x60-flis i badets lengderetning.  Da unngår man å miste romfølelsen, sier megleren. 

Når det gjelder farger, anser Raknestangen fortsatt gråtoner som et trygt valg. 

– Det kler både nye og eldre boliger. Samtidig passer det både til de hjemme-koselige boligene, men også de litt stivere og moderne boligene, sier han. 

Er du i tvil om hva du bør velge, anbefaler han å søke hjelp i en seriøs butikk med bredt utvalg. 

– Et godt tips er å gå til for eksempel Flisekompaniet og få proff hjelp med å velge noe som passer i den aktuelle boligen som samtidig vil holde seg moderne lenge, tipser han.

Ha papirene i orden

Eiendomsmegleren understreker også viktigheten av å bruke flinke, seriøse fagfolk til å pusse opp badet. 

– Vi anbefaler alltid å ha papirer på badet, slik at en kjøper kan være trygg og ha garantier ved feil på badet, sier han. 

– Håndverkere er bare mennesker, og alle kan være uheldige og gjøre feil – men da er det i hvert fall en garanti på badet. Dersom badet ikke har godkjente papirer blir veldig mange kjøpere skeptiske og betalingsvilligheten synker, forklarer Raknestangen. 

Meglerens tips til deg som skal pusse opp bad før salg: 

  • Velg tidløse fliser og tidløs innredning
  • Se bort fra det som er veldig populært akkurat nå.
  • Tenk på badets størrelse når du velger fliser. På et mindre bad kan fliser på 30x60 gi bedre romfølelse enn for eksempel 60x60 centimeter. 
  • Tenk helhet. Bygg et bad som passer inn i  resten av boligens stil.
  • Bruk seriøse håndverkere og leverandører, som har papirene og garantiene i orden.