Derfor blir dokumentasjon fra flisleggeren viktigere enn før

- og derfor bruker Flisekompaniet Boligmappa. Ny boliglov snur opp ned på ansvarsforholdet.

Boligmappa er boligens servicehefte. Her samles automatisk informasjon fra håndverkere, eiendomsregisteret og nåværende og tidligere eiere. Omfattende endringer i avhendingsloven vil gjøre det mer lønnsomt enn tidligere å ha papirene i orden.

- Boligmappa er en gratis tjeneste som hjelper deg å holde orden i boligpapirene. Nå har over en halv million logget inn på boligmappa.no og sjekket sin mappe, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Omfattende lovendringer ble vedtatt i Stortinget i 2019. Endringene vil gjøre det viktigere å ha god dokumentasjon på bygg og bolig, og er ventet å tre i kraft sommeren 2021. 

Arbeidet frem mot lovendringene har skapt debatt, og aktører som Eiendom Norge, Huseiernes landsforbund og Forbrukerrådet har vært uenig i om loven ville oppfylle intensjonene.

Video:

Boligmappa.no - alt på ett sted

Tryggere bolighandel

Formålet med lovendringene er å skape en tryggere bolighandel med færre konflikter.

Det er to endringer som trolig får størst betydning. Den første er at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er», eller «as is». Den andre endringen er at minimumskrav for å kunne kalle noe en mangel blir redusert fra 5 % av kjøpesum til 10.000 kroner.

Dette skaper insentiver for å bedre dokumentere eiendommen som selges.

- Til sammen betyr dette at dokumentasjon blir viktigere enn før. Selger må i større grad dokumentere eiendommen som selges, og kjøper må i større grad sette seg inn dokumentasjonen. Det som i alle fall er sikkert, er at den nye avhendingsloven vil bidra til en mer transparent og opplyst bolighandel, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Erik Vigeland - Boligmappa

Flisekompaniet + Boligmappa.no = Sant

Boligmappa.no har en oversikt over kvalifiserte håndverkere inne flere yrkesgrupper i ditt nærområde, og det er kun bedrifter med kvalifikasjonene i orden som dukker opp. Vi i Flisekompaniet hjelper deg også med å finne flisleggere, så du vet jobben blir gjort av dyktige håndverkere.

Flisleggere som har kjøpt flisene hos Flisekompaniet kan overføre all dokumentasjon rundt jobben til din boligmappe. Du som kunde kan hente ut dokumentasjonen ved å logge deg inn med BankID på boligmappa.no. Her finner du også dokumentasjon fra andre håndverkere som har jobbet på boligen din, samt bilder, notater og kvitteringer du har lastet opp selv.

trygg handel hos Flisekompaniet

Boligmappa finner dokumentasjonen du mangler

Har du hatt en håndverker på besøk, men ikke fått dokumentasjon på arbeidet? Logg deg inn på boligmappa.no og klikk på «Jeg mangler dokumentasjon»-knappen. Da prøver Boligmappa å få tak i dokumentasjonen du mangler – helt gratis.

-God dokumentasjon er nyttig å ha i dag, og verdiøkende om du en dag skal selge.

Trygg og gratis å bruke

Boligmappa er en gratis for alle som eier egen bolig. 

- Boligmappa er en gratis tjeneste som hjelper deg å holde orden i boligpapirene. Nå har over en halv million tatt logget inn på boligmappa.no og sjekket sin mappe, sier Vigeland.

Men Boligmappa gjelder ikke bare huset ditt. Alle eiendommer som har et gårds- og bruksnummer har en boligmappe. Derfor er både hytta og leiligheten din tilgjengelig på boligmappa.no.

Boligmappa bruker BankID som innlogging. Det betyr at Boligmappa kan være sikker på at du er du, og at du slipper å huske brukernavn og passord.

Kan få positive effekter også i andre bransjer

-Vi tror avhendingsloven kan bli det beste tiltaket mot svart arbeid i håndverksbransjen på lenge. Nå vil det lønne seg mer enn før å bruke seriøse håndverkere, for de er tross alt de som dokumenterer, sier Vigeland.

Boligmappa brukes i dag av 3800 bedrifter. Alle er kontrollert for fagkompetanse, økonomi og selskapsform.

Les mer om verdiøkende boligdokumentasjon og logg deg inn på din boligmappe.

Følger eiendommen – og går helt av seg selv

Boligmappa er koblet til eiendomsregisteret. Når en eiendom selges, vil ny eier automatisk overta eiendommens boligmappe. 

Dokumentasjon lastet opp av håndverkere og tidligere eiere vil bli gjort tilgjengelig for ny eier. På den måten blir verdifull historikk tatt vare på.