Bruk Boligmappa og få all dokumentasjon samlet på ett sted

Dokumentasjon fra flisleggeren er nå blitt viktigere enn noen gang. Den nye avhendingsloven gjør ansvarsforholdet tydeligere, og stiller nye krav til selger. Derfor bruker Flisekompaniet tjenesten Boligmappa

Flisekompaniet bruker Boligmappa

Boligmappa er boligens servicehefte. Her får du automatisk samlet informasjon fra eiendomsregisteret, hvem som nå eier boligen, tidligere eiere og annen nyttig data om boligen din. Du kan også få lagt inn dokumenter fra håndverkere om arbeidet som er utført, slik at det ligger klart den dagen du skal selge.

Boligmappa illustrert

Boligmappa er trygg og gratis å bruke

Boligmappa er gratis å bruke for alle som eier egen bolig. Alt du trenger for å logge deg inn er BankID. Det betyr at Boligmappa er sikker på at du er eieren av boligen, samtidig som du slipper å huske brukernavn og passord.

Boligmappa er en gratis tjeneste som hjelper deg å holde orden i boligpapirene. Nå har over en halv million mennesker logget seg inn på Boligmappa.no og sjekket sin mappe, sier Eirik Vigeland, Markeds- og kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Eirik Vigeland fra Boligmappa

Kvalifiserte håndverkere og flisleggere

Boligmappa.no har en oversikt over kvalifiserte håndverkere innen flere yrkesgrupper i ditt nærområde. Det er kun bedrifter med kvalifikasjonene i orden som dukker opp. Vi i Flisekompaniet hjelper deg også med å finne flisleggere, så du vet jobben blir gjort av dyktige håndverkere.

Flisleggere som har kjøpt flisene hos Flisekompaniet kan overføre all dokumentasjon rundt jobben til din boligmappe. Som kunde kan du logge deg inn med BankID på boligmappa.no og hente ut dokumentene. Her finner du også bilder, notater, tegninger og kvitteringer du har lastet opp selv.

Trygg handel hos Flisekompaniet

Boligmappa finner dokumentasjonen du mangler

Har du hatt en håndverker på besøk, men ikke fått dokumentasjon på arbeidet? Logg deg inn på boligmappa.no og klikk på «Jeg mangler dokumentasjon»-knappen. Da vil Boligmappa prøve å få tak i dokumentasjonen du mangler – helt gratis. 

God dokumentasjon er nyttig å ha i dag, og verdiøkende om du en dag skal selge, forteller Vigeland.

Fordi dokumentasjon nå er så viktig når du skal selge boligen din, er det veldig lurt å ha et verktøy som hjelper deg med å ta vare på alt.

        Boligmappa.no er helt gratis for alle som eier bolig.
        Du finner dokumentasjon om boligen din helt automatisk.
        Alle dokumenter og bilder er samlet på samme sted.
        Du får kvalifiserte håndverkere som leverer ryddig dokumentasjon.
        Boligmappa sørger for at både kjøper og selger får en tryggere handel.

Dokumentasjonen følger eiendommen og går helt av seg selv

Boligmappa er koblet til eiendomsregisteret. Når en eiendom selges, vil ny eier automatisk overta eiendommens boligmappe. Dokumentasjon som er lastet opp av andre håndverkere og tidligere eiere vil derfor bli gjort tilgjengelig for ny eier. På den måten blir verdifull historikk rundt eiendommen ivaretatt på en god måte. 

Men Boligmappa gjelder ikke bare huset ditt. Alle eiendommer som har et gårds- og bruksnummer har en boligmappe. Derfor er både hytta og leiligheten din tilgjengelig på boligmappa.no.

Trygg bolighandel og lykkelige boligeiere illustrasjon

Avhendingsloven

Avhendingsloven, altså loven om salg av bolig, sier noe om ansvarsforholdet ved handel av bolig. Loven gjennomgikk omfattende lovendringer i Stortinget i 2019. Resultatet er at det nå er viktigere å ha god dokumentasjon på arbeid som er utført i bygg og bolig. Loven trådte i kraft 1. januar 2022 og gjelder for alle som skal kjøpe og selge bolig

Tryggere bolighandel

Formålet med lovendringene er å skape en tryggere bolighandel med færre konflikter. Det er særlig to endringer som vil få størst betydning. Den første er at minimumskravet for å kunne kalle noe en mangel blir endret fra 5% av kjøpesum til 10.000 kroner.

Den andre og kanskje største endringen, er at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er», eller «as is». Det vil si at man ikke kan bake inn generelle forbehold om boligens stand i kontrakten.

Alle feil og mangler må tydelig dokumenteres og er selgers ansvar. Dette skaper insentiver for selger å dokumentere eiendommens faktiske tilstand, gjerne gjennom en tilstandsrapport.

Til sammen betyr dette at dokumentasjon blir viktigere enn før. Selger må i større grad dokumentere eiendommen som selges, og kjøper må i større grad sette seg inn det som legges frem. Det som i alle fall er sikkert, er at den nye avhendingsloven vil bidra til en mer transparent og opplyst bolighandel, konkluderer Vigeland.

Krav om dokumentasjon kan redusere svart arbeid

Arbeidet frem mot lovendringene skapte debatt, hvor aktører som Eiendom Norge, Huseiernes landsforbund og Forbrukerrådet var noe uenig i om loven ville oppfylle intensjonene. Kommunikasjonssjefen i Boligmappa er derimot klar på hva han tror endringen vil føre med seg.

Vi tror avhendingsloven kan bli det beste tiltaket mot svart arbeid i håndverksbransjen på lenge. Nå vil det lønne seg mer enn før å bruke seriøse håndverkere. Det er tross alt de som dokumenterer, sier Vigeland.

Boligmappa brukes i dag av nærmere 4000 bedrifter. Alle er kontrollert for fagkompetanse, økonomi og selskapsform. Boligmappa har nulltoleranse mot svart arbeid.

Les mer om verdiøkende boligdokumentasjon og logg deg inn på din boligmappe

Vi hjelper deg på veien i oppussingsprosjektet