Vi flislegger kjøkkenet!

Vi har endelig et relativt funksjonelt kjøkken, men det ser jo litt nakent ut. På tide med fliser over benken! En enkel jobb som gir mye. Se forvandlingen i videoen lengst ned i innlegget! Her kan du se hele flisleggingen og hvordan du gjør dette på 3 minutter!

Vi har malt gipsvegg over kjøkkenbenken.

vi flislegger kjøkken

Ikke sikkert vi hadde trengt å prime veggen, men det er så enkelt og raskt. Rull på så er du sikker på at du har heft til flislim. Ser primeren god ut eller hva?!

hvordan legge flis på kjøkkenet

Vi har valgt flisene Vives Etnia Blanco. Disse kommer i 3 forskjellige størrelser. Vi brukte alle tre til å skape et mønster under viften. Disse har en hamret/bølgete overflate som gjør at veggen ser veldig forskjellig ut avhengig av hvordan det naturlige lyset treffer den gjennom døgnet. 

flis på kjøkkenet

De første flisene er på plass. Vi startet med mønsteret som måtte være sentrert mellom platetoppen og avtrekksviften. Mønsteret er fri fantasi. Faktisk litt for fritt. Vi måtte plukke det ned etter å ha kommet halvveis på grunn av en feilbergning. Ikke noe stress. Flislimet var vått. Bare å vippe ned, skrape rent og sette opp igjen. Se lenken til video nederst.

Siden vi akkurat hadde satt opp kjøkkenet og sørget for at alt var i vater, kunne vi begynne med flisraden helt ned mot benken. Hvis huset hadde vært eldre eller skjevt så er trikset å begynne med andre rad i vater og skråskjære første rad mot benken. 

Fugebredde er en smakssak. Vi valgte så smalt som praktisk mulig; 2 m.m. Vi synes det kler flisene og det er jo alltid fugene som er vanskeligst å rengjøre!

Fugemasse er tradisjonelt en sementbasert grå masse. Dette er noe helt annet! En flerkomponent epoxybasert fugemasse. Denne heter Spectralock Pro Premium Grout (OBS! Denne ar utgått fra vårt sortiment. Vi anbefaler da heller Durapox Premium fra PCI som et godt alternativ) og i motsetning til vanlige fugemasser er denne helt vanntett og suger ikke til seg skitt. Denne kan du helle rødvin på uten at den misfarger. Den er dessuten ekstremt hard. Trygve skulle fjerne litt tørket fugemasse rundt en stikkontakt. Flisen knakk først...

Det er viktig å blande denne helt etter oppskriften. Det er ekstremt viktig å bruke medfølgende vaskemiddel og å vaske i henhold til instruksene og i tide! Hvis ikke risikerer du rester og slør du ikke får vekk fra flisene.

Denne koster vesentlig mer, og er av en helt annen karakter å jobbe med. Men følg instruksene så får du en helt annen fuge som tåler alt! 

Som du ser så har vi valgt hvite fuger. Det har vi også gjort på badet. Det ville vi aldri gjort hadde det ikke vært for denne fugemassen. 

Fugingen er i gang. Dette bildet gir et inntrykk av forskjellen på lys og mørk fuge. Mørke fuger gir jo et helt klart rutete mønster. Jeg har blitt inspirert av flere gammeldagse kjøkken med hvite kvadratiske fliser tett i tett med hvite fuger. Det blir et lyst, blankt helhetsinntrykk.

fliser på kjøkkenet

Da gjenstår bare silikonering. Maskering er gjort. Vi brukte Spectrasil i matchende farge som fugene og fra samme produsent. 

Tips til silikonfuging:

IKKE bruk såpevann slik mange råder til. Bruk Tec7 Cleaner. Legg på i overkant mye silikon, spray på med Tec7 Cleaner og stryk ut med finger eller gummiverktøy. Fordelen med denne sprayen er at den gjør fugen mye glattere å jobbe med. Den fordunster dessuten raskt og gjør at du kan fylle på med mer silikon hvis du har lagt for lite og den vil feste seg. Med såpe tørker det i to lag.

nydelige fliser på kjøkkenet

Her kan du se hele mønstret under viften. Vi synes det blir spennende med noe ekstra på en så stor flislagt vegg. Litt middelhavsstil igjen.

vi flislegger kjøkkenet

Her på noen av bildene så kan du se spillet i flisene. Vi har valgt hamrede fliser til veggene på badet også.