Finn uttrykket på flisene først

Fliser kommer i et stort utvalg av farger, former, overflater, og sist men ikke minst, størrelser. Størrelsen du velger på flisene har nemlig mye å si for hvordan rommet vil fremstå. Men det er likevel viktig at du finner et uttrykk du liker, før du bestemmer deg for størrelsen på flisen.

Å pusse opp kan være en spennende opplevelse. Det er da du virkelig kan gjøre visjonen din til virkelighet. Men alle valgene du er nødt til å ta kan virke overveldende, fordi utvalget er blitt så stort. Gina Heltorp Andersen har jobbet med fliser i over 12 år. Hun mener mange er for opptatt av hva man bør kjøpe, og ikke hva man vil kjøpe. 

Motebildet er alltid i endring, og det som er populært i dag er kanskje ikke det i morgen. Når jeg jobber med interiør, er jeg ikke nødvendigvis så opptatt av trender, eller hva som er i motebildet akkurat nå.

Du må følge det uttrykket du selv liker, og ikke velge noe bare fordi det er trendy

-Gina Heltorp Andersen

Tilpass størrelsen på flisene til rommet

Det er fort gjort å henge seg opp i størrelsen på flisene for tidlig i designprosessen. Det er ikke alltid så lurt, mener interiørdesigneren. Dersom du for eksempel først velger deg ut 60x60 fliser, men har et gulv eller en vegg som er 190 cm, går ikke regnestykket opp på en særlig elegant måte. Tre fliser blir til sammen 180 cm, og du ender opp med å ha 10 cm for lite. Dette må du dekke inn med små kapp.

Det blir ikke så pent. Man vil gjerne at de store formatene skal skape romfølelse, så da er det bedre at flisene kommer litt i overmål. Rommene er stort sett ikke laget med tanke på flisstørrelsene, så det går som regel ikke opp helt eksakt. Gå heller i butikken og finn en annen flis som passer rommet bedre

Store fliser gjør rommet større

Tidligere var flisene mindre, og for 10 år siden var 30x30 noe av det største som var. Det førte til enklere valg - men også mindre muligheter. I dag har mange fliser et langt mektigere uttrykk, og du får fliser helt oppi 120x360 big slabs. Det gjør noe med rommet. 

Noen er redd for at store fliser vil gjøre at rommet oppleves mindre. Men så lenge du ikke har disse små kappene langs veggen, vil de store formatene tvert imot gjøre at rommet virker større. Jeg syns store fliser er fint for helheten, men det viktigst er å ikke henge seg opp i størrelsen på flisene.

Finn uttrykket du liker, og jobb deg videre derfra.

-Gina Heltorp Andersen

Ikke vær redd for mørke fliser

Det samme kan ofte høres om mørke fliser. Men velger du en mørk farge på flisene både på gulvet og veggen, vil også det kunne gi en god romfølelse. Her er det likevel viktig at du tenker gjennom helheten, og holder deg til ton i ton. Velger du en lys flis på gulvet og en mørk på veggen, vil gulvet oppleves mindre. 

– Har du et lite bad er det lurt å ikke markere overgangen mellom gulv og vegg så tydelig. Da skaper du en kontrast som avgrenser hvert område, og du mister noe av romfølelsen. Men har du et stort bad med god plass, er det kanskje ikke like viktig å få rommet til å virke større, og da har du større friheter også. Det gir mer rom til å leke seg med farger og formater på flisene, forklarer Gina. 

Et tips for de med små bad men som likevel vil skape et mer spennende rom kan være å heller bryte opp med kontraster og farger i møblene og innredningen. På den måten kan du være så kreativ og leken du bare vil, samtidig som du beholder den gode romfølelsen på badet. 

Fliser i dusjen

Selv om det ikke er noe i veien med mørke fliser på badet, er lyse fliser et like godt alternativ. Det er smaken til kunden som til syvende og sist spiller den viktigste rollen. Men velger du lyse farger på badet kan du likevel bryte det ned med en mørk flis i dusjen hvis du vil skape kontrast. Men en kontrast vil alltid ta fokus, som vil påvirke romfølelsen. 

Man kan fint fremheve veggen i dusjen med en annen farge hvis du vil ha et litt mer dramatisk uttrykk. Du kan også velge akkurat samme farge som resten av badet. De fleste fliser i dag kommer i en mosaikk også, som fint kan brukes i dusjsonen. Da kan du få samme farge på hele rommet, sier hun.

Med mønstrene du får med mosaikkfliser, kan du fint introdusere kontrast i dusjområdet. Det tar også bort litt av utfordringene rundt sluket. Før var det klart vanligst å ha sluket midt i dusjen, og det er nok mange som fortsatt har det slik. Da leder fallet fra alle hjørnene og inn mot sluket i midten. 

 

– Hvis du derimot har et rennesluk, er det et ensidig fall inn mot veggen. Da kan du bruke store fliser, som gir bedre romfølelse og er veldig elegant. Samtidig er det enklere å rengjøre fordi du får mindre fuger hvor det kan sette seg skitt, fortsetter hun. 

Rektifiserte fliser gir smalere fuger

Jo større fliser du velger, jo mindre fuger blir det, fordi det er færre fliser som trenger fuger. Men bredden på fugene vil likevel være avgjørende for hvilket uttrykk veggen eller gulvet får. Hvis du ønsker smalere fuger og et renere uttrykk, bør du velge en rettskåren rektifisert flis. Det vil si at flisen er brent og kappet i etterkant. Det gjør at kanten på flisen er helt rett, og alle flisene blir like store.

– Historisk har man kappet flisen før den brennes, og da vil leiredeigen sige litt ut mens den brennes og tørkes. Da risikerer du å få noen millimeter størrelsesforskjellen på flisene, som må korrigeres ved å bruke tilsvarende bredt med fugemasse mellom flisene, forklarer interiøreksperten. 

Finn uttrykket ditt

Av alle avgjørelsene som må tas når man pusser opp, kan det å velge fliser være noe av det morsomste. I dag finnes det nemlig nesten uendelig muligheter for å skape en estetikk som passer både smaken og budsjettet ditt. Velger du en stil du liker, vil du etter all sannsynlighet ikke angre på valget ditt. Da trenger du heller ikke å pusse opp like ofte. 

Ta et bærekraftig valg - velg det du liker

-Gina Heltorp Andersen

– Du vil jo egentlig bare komme hjem, ta av deg skoene, henge fra deg jakka og slappe av. De fleste av oss vil ikke hele tiden tenke at vi må gjøre noe med badet, eller male veggen i en ny farge bare fordi det er en ny farge i tiden. Sånn sett er det å velge en stil du liker et mer bærekraftig interiørvalg også, avslutter Gina.