Pusse opp badet? Her er alt du trenger å vite

Å pusse opp badet er en stor investering. Det er også noe de fleste av oss bare gjør noen få ganger i livet, og det gjerne med minst 10-15 års mellomrom. Derfor er det ikke så rart at vi trenger å gjøre litt research før vi velger å pusse opp.

I denne guiden tar vi deg derfor med gjennom hvert trinn i planleggingen av ditt nye bad - fra priser og budsjett til tips om planlegging og når du bør få hjelp fra eksperter.

På den måten sikrer du at ditt prosjekt blir som du vil, og at du ender opp med et resultat du er fornøyd med. Så bli med, og la oss sammen utforske de beste tipsene og rådene for å pusse opp drømmebadet ditt!

Usikker på hvilken stil du vil ha på badet? Prøv vårt digitale showrom og se våre 4 forslag til baderomsstiler. Ønsker du noe annet, er det bare å bytte ut fliser og møbler så du finner din favoritt.

Prøv vårt digitale showrom.

1. Når lønner det seg å pusse opp badet?

Det anbefales generelt å renovere badet når det er mellom 20 og 30 år gammelt, men trendskifter og endrede behov kan fremskynde dette. Armaturer og servanter har typisk en levetid på ca. 15 år, mens porcellanatofliser kan fint holde opp mot hundre år.

  1. Har du en eldre bolig? Et oppussingsprosjekt kan gi badet ditt nytt liv, modernisere det og sørge for at alt er i tråd med moderne standarder.
  2. Har du en familie som vokser? Behovene endrer seg med en voksende familie. Kanskje det er på tide med dobbel vask og mer lagringsplass for alle.
  3. Skal du selge? Et nytt bad gir et godt førsteinntrykk under visning. Pusser du opp baderommet kan det øke boligens verdi og tiltrekke seg potensielle kjøpere.
  4. Vil du ha litt mer komfort og luksus? En oppussing kan transformere et vanlig bad til en oase av velvære. Tenk deg et stort badekar, en regndusj og fliser i marmor.
  5. Har du vært uheldig? Hvis du har opplevd vannlekkasje, muggdannelse eller andre skader, kan det være nødvendig med en oppussing for å sikre helse og sikkerhet.

Bestill et fysisk møte i en av våre butikker og få tips og råd til oppussing.

Bestill time her.

Hvis ditt nåværende badekar eller dusj begynner å vise tegn til slitasje eller ikke passer til din stil, kan det være tid for en oppgradering.

Hvorfor bør du pusse opp badet?

Oppussing kan redusere risiko for kostbare lekkasjer. Det er også et sterkt salgsargument når du skal selge boligen, og sist men ikke minst, det gir et skikkelig friskt pust til hjemmet ditt. Det gir i tillegg muligheten til å implementere energieffektive løsninger, som kan redusere vann- og strømforbruket. Å pusse opp bad er en stor investering, men det kan absolutt lønne seg på sikt.

Små til store oppgraderinger av badet

Når du først har bestemt deg for å gjøre noe med ditt baderom, må du vurdere hvor omfattende oppussingen av badet skal være. Dette vil i stor grad avhenge av budsjettet ditt, tilstanden på det eksisterende badet, og selvfølgelig personlige preferanser.

Vil du få nytt bad kan selv små endringer ha stor betydning for hvordan du har det på badet. Bytte ut armatur, sette inn noen hyller eller rett og slett kjøpe noen nye, fine håndklær kan være en fin oppgradering.

Du kan også gjøre større endringer uten å totalrenovere, som å bytte ut flisene, installere et nytt badekar eller dusj, eller oppgradere toalettet og vasken. Disse endringene krever mer arbeid og kan også kreve profesjonell hjelp, spesielt hvis det involverer rørlegger- eller elektrikerarbeid.

Bestill et fysisk møte i en av våre butikker og få tips og råd til oppussing.

Bestill time her.

Totalrenovering av bad

Den mest omfattende formen for oppussing er en totalrenovering, og kan involvere å endre layouten på rommet, bytte ut membran, installere nytt integrert utstyr, og kanskje til og med utvide rommet. En totalrenovering krever grundig planlegging, et større budsjett og hjelp fra profesjonelle.

Når på året lønner det seg å renovere badet?

Nøyaktig tidspunkt for renovering kan dog påvirkes av tilgjengeligheten til håndverkere og priser. Månedene før og etter sommerferien er ofte hektiske for håndverkere, så det kan være lurt å planlegge oppussing utenom dette. Da er det enklere å forhandle frem en god avtale.

2. Hva koster det å pusse opp badet?

Dette spørsmålet er det mange som stiller seg, og med god grunn. Å pusse opp badet involverer mange variabler, som for deg som skal pusse opp, kan være vanskelige å få oversikt over.

Dessverre er det nesten umulig å fastsette en nøyaktig pris på det å pusse opp badet. Med noen klare forbehold om at prisene er svært omtrentlige, kan vi gi en oversikt over hva du bør forvente av utgifter.

Oversikt over kostnader ved oppussing

Prisene kan variere mye fra prosjekt til prosjekt. Hvilke produkter du velger og hvor mye som skal gjøres vil være avgjørende. En totalrenovering vil for eksempel være langt mer kostbar enn mindre inngripende løsninger.

Det som trekker opp prisen er arbeid som:  

  • Rørleggerarbeid (30.000 og 70.000)
  • Elektrikerarbeid (20.000 - 50.000)
  • Montering og snekkerarbeid (10.000 - 40.000)
  • Riving av det gamle badet (opp mot 50.000)
  • Murerarbeid (30.000 - 60.000)
  • Flislegger (uten fliser) (1.100 kr - 2.200 kr per kvm)

Kostnadene knyttet til interiør og baderomsmøbler vil også spille inn. Her har du litt større frihet til å velge enn det du har for øvrig arbeid. En normal standard på interiøret vil koste mindre enn om du går for løsningene som virkelig gir deg drømmebadet. Her kan du sette realistiske forventninger til prosjektet ditt, som vi skal se nærmere på i kapittel 3.

Bestill et fysisk møte i en av våre butikker og få tips og råd til oppussing.

Bestill time her.

Flis på flis er en rimelig løsning

Hvis du er fornøyd med planløsningen på badet ditt, men likevel ønsker en forandring, kan du vurdere å legge nye fliser over de eksisterende, altså å legge flis på flis. Det betyr at du kan gi badet ditt et nytt utseende uten behov for en fullstendig renovering.

Samtidig vil vi trekke frem at fliser i seg selv relativt sett er en svært liten del av det totale kostnadsbildet. Forskjellen på de billigste flisene våre, og det flotteste du får, er 3-4% av totalen. En liten ekstra investering i flisene løfter hele inntrykket av badet.

Usikker på hvilken stil du vil ha på badet? Prøv vårt digitale showrom og se våre 4 forslag til baderomsstiler. Ønsker du noe annet, er det bare å bytte ut fliser og møbler så du finner din favoritt.

Prøv vårt digitale showrom.

Finn Flislegger

Etter befaringen vil du som regel kunne motta et tilbud. Det er viktig å vurdere dette tilbudet nøye, sammenligne det med budsjettet ditt og vurdere om det dekker alle aspektene av prosjektet. Når du har gjort godt forarbeid og planlagt, blir det enklere for håndverkere og designere å gi deg nøyaktige anbefalinger og et korrekt prisestimat.

Ta gjerne kontakt med en av våre samarbeidende håndverkere for en kostnadsfri befaring og et uforpliktende tilbud.

Finn flislegger her

Størrelsen på badet teller noe - men det tekniske er det samme

Ser man på de totale kostnadene ved oppussing av bad, er det interessant å merke seg at forskjellen i pris mellom et stort og et lite bad ikke alltid er så stor som man kanskje skulle anta.

Dette skyldes at de tekniske installasjonene, som rørlegger- og elektrikerarbeid, utgjør en betydelig del av utgiftene, samtidig som de er relativt konstante uavhengig av badets størrelse.

Man kan regne omtrent 10.000 - 20.000 kr ekstra per kvadratmeter som skal renoveres. I tillegg er det omtrent 10% dyrere å pusse opp i store byer enn det det er andre steder.  

Pris på å pusse opp bad

Som vi alt har vært innom er det ikke mulig å sette to streker under svaret på hvor mye det koster å pusse opp badet. Men de fleste vil nok måtte forvente en pris fra 200.000 og oppover mot over 400.000 kroner.

Du kan spare penger på å gjøre ting selv

Husk at det er mye man kan gjøre selv dersom du har evnene til det. Velger du å rive badet og kjøre bort materialer selv, kan du kanskje spare opp mot 50.000 kroner bare på det. Du kan også selge de gamle baderomsmøblene på bruktmarkedet, dersom de fortsatt er hele og i god stand.

3. Hvordan planlegger du oppussingen av baderommet?

Å pusse opp er en unik mulighet til å realisere drømmebadet. For å sikre at resultatet blir som du ønsker, er det viktig med grundig planlegging. Det innebærer å sette opp et budsjett og en liste over alt som skal gjøres under oppussingen av badet.

Hvorfor er planlegging viktig?

  • Budsjett: Med en klar plan kan du få en bedre forståelse av hva oppussingen vil koste, slik at du kan sette av nødvendige midler og unngå uventede utgifter. Da er du også trygg på at prosjektet er økonomisk gjennomførbart.
  • Tidsramme: Legger du opp en tidsplan vil den hjelpe deg med å få oversikt over hvor lang tid hver del av prosjektet vil ta, slik at du kan planlegge deretter.
  • Unngå feil: Ved å planlegge på forhånd kan du forutse potensielle utfordringer og unngå vanlige feil.

Husk at oppussing av bad kan pågå i et par uker til over en måned. Om du ikke har et ekstra bad i hjemmet, kan det være lurt å finne et annet sted å bo i denne perioden. Dersom det vil føre med seg utgifter, bør det også beregnes inn i budsjettet.

Hvordan sette opp et realistisk budsjett?

Start med å lage en detaljert liste over alle utgifter du forventer å ha:

  • Materialkostnader (fliser, membran, baderomsmøbler, armaturer, etc.)
  • Arbeidskostnader (rørlegger, elektriker, flislegger, etc.)
  • Kostnader for tillatelser og godkjenninger (dersom du trenger dette)
  • Avfallshåndtering og bortkjøring (dette kan du ofte avtale med entreprenøren)

Usikker på hvilken stil du vil ha på badet? Prøv vårt digitale showrom og se våre 4 forslag til baderomsstiler. Ønsker du noe annet, er det bare å bytte ut fliser og møbler så du finner din favoritt.

Prøv vårt digitale showrom.

 

Slik sikrer du en god planleggingsfase for badet ditt

Når du har en klar visjon for drømmebadet ditt, er neste skritt å gå inn i detaljene. Dette vil sikre at prosjektet ditt går smidig, og at du unngår uforutsette utfordringer underveis. Ved å ta hensyn til alle disse detaljene, vil du være godt forberedt på å starte oppussingen av badet ditt.

Mål og dimensjoner:
Mål opp hele badet nøye. Dette inkluderer lengde, bredde og høyde.
Vurder plassering av vinduer, dører og eksisterende rør. Dette vil påvirke plassering av utstyr og møbler.

Rør og elektrisitet:
Kartlegg hvor de eksisterende vannrørene og elektriske ledningene ligger.
Vurder om du trenger å gjøre endringer her, for eksempel hvis du vil flytte på dusjen eller legge til ekstra stikkontakter. Kanskje må alt av rør byttes ut?

Budsjett:
Sett opp et detaljert budsjett for prosjektet. Inkluder alt fra materialkostnader til arbeidskostnader. Husk å legge til en buffer. Selv med den mest detaljerte planlegging, kan uforutsette kostnader oppstå. Det er derfor lurt å inkludere en buffer på rundt 10-20% av de totale kostnadene. 

Materialvalg:
Bestem deg for hvilke materialer du vil bruke. Dette inkluderer alt fra fliser og armatur til belysning og møbler. Husk å vurdere kvalitet i forhold til pris. Noen ganger kan det lønne seg å investere litt ekstra i materialer som varer lenger.

Tidsramme:
Lag en tidsplan for prosjektet. Når skal hva gjøres, og hvor lang tid vil hver del av prosjektet ta? Koordiner med håndverkere for å sikre at alle er tilgjengelige når de trengs.

Profesjonell hjelp:
Merk deg hvor du trenger hjelp fra en interiørarkitekt, rørlegger, elektriker eller andre fagfolk. Husk at noen oppgaver krever sertifiserte fagfolk, spesielt når det gjelder elektrisitet og rør.

 

Hold deg til budsjettet

Her er god research nøkkelen. Sammenlign priser på materialer og innredning for å finne de beste løsningene som gir mest verdi. Kanskje oppdager du at små justeringer lar deg realisere drømmen om dobbel vask eller marmorfliser.

Det kan også være lurt å være åpen om budsjettet ditt fra starten av. Det vil hjelpe håndverkere og leverandører med å tilpasse løsningene og gi smarte råd til din prisklasse. Å for eksempel velge løsninger som flis på flis kan gi badet en frisk stil uten å koste for mye.

4. Hvor finner du inspirasjon til å pusse opp badet?

Vi lever i en tid hvor tilgangen på inspirasjon nesten er uendelig. Plattformer som Pinterest, Instagram, og Flisekompaniets inspirasjonsmagasin er selvsagt uvurderlige inspirasjonskilder. Men best inspirasjon får man når man besøker Flisekompaniets butikker og ser interiøret med egne øyne  

Hva bør du tenke på når du skal pusse opp badet?

  • Belysning: Hvordan vil du at belysningen på badet skal være? Ønsker du spotlights, pendellamper eller kanskje innebygd belysning bak speilet?
  • Oppbevaring: Har du vurdert skap med dype skuffer for håndklær, eller kanskje åpne hyller for en luftig følelse?
  • Gulv: Hvilken type flis kan du tenke deg? Husk at med dagens flisteknologi kan du for eksempel få helt naturtro fliser i tremønster, som er helt trygge også i dusjsonen.
  • Dusj eller badekar: Apropos dusj… Foretrekker du en romslig dusj, et badekar, eller kanskje begge deler?
  • Farger og stil: Ønsker du et lyst og luftig bad, et mørkt og koselig, eller kanskje et med fargerike toner?
  • Gode løsninger: Har du tenkt på miljøvennlige kraner eller toaletter som kan redusere vannforbruket?
  • Tilbehør: Hvilke små detaljer vil gjøre badet ditt unikt? Tenk på ting som håndkleholdere, såpedispensere, og andre små detaljer. Husk at små detaljer kan gjøre store utslag!

For deg som enkelt vil bla deg gjennom flere forskjellige stiler og mikse og matche med ulike farger og elementer, kan du sjekke ut Flisekompaniets stilvelger. Uansett om du har et lite, medium eller stort bad har stilen du bestemmer deg for alt å si for hvordan opplevelsen av rommet blir.

Bestill en tegnetime i en av våre butikker å få ditt drømmebad tegnet i 3D

Bestill time her.

5. Skal du bruke baderomsdesigner og interiørarkitekt?

Å pusse opp et bad er noe av det største du kan gjøre med hjemmet ditt. Når du investerer tid, penger og energi i et så stort prosjekt, vil du naturligvis sikre deg at hver detalj er perfekt, og at du får et lekkert bad. Derfor kan det være lurt å få eksperthjelp.  

Hva er fordelen med å bruke en interiørarkitekt?

  • Inspirasjon og råd: Med en interiørarkitekt ved din side, blir veien til drømmebadet både enklere og inspirerende! Du kan få innspill på alt fra fliser til baderomsinnredning, som til sammen skaper et unikt rom som reflekterer stilen din.
  • Erfaring og tilpasning: Med verdifull erfaring og et kreativt øye, tilpasser de romløsninger, møbler, og armaturer til dine spesifikke behov og ønsker.
  • Estetikk og funksjonalitet: Et bad er mer enn bare hvordan det ser ut. Det handler om å skape en harmonisk balanse mellom estetikk og funksjonalitet, der hver detalj teller.
  • Kostnadseffektive løsninger: Med eksperthjelp får du hjelp til å beregne materialforbruk og hjelp til å finne smarte løsninger som gjør at du kan spare penger. Det gir også entreprenøren et bedre utgangspunkt for å prise arbeidet.

Få eksperthjelp hos Flisekompaniet

På jakt etter et perfekt baderom? Det er alltid en fordel å ha noen å sparre med når du skal bestemme deg for farger og materialer, og hva som passer sammen. Med våre dyktige baderomsdesignere får du ikke bare tips og råd til oppussingen, men også hjelp til å visualisere baderomsprosjektet i 3D.

Bestill time her.

Hva koster baderomsdesigner og interiørarkitekt?

Velger du å benytte en interiørarkitekt, kan prisen variere mellom noen tusenlapper til opp mot 30.000 kroner, avhengig av størrelsen på badet. En tegnetime hos Flisekompaniet koster 500 kroner pr påbegynte time, men dette beløpet refunderes ved kjøp av en komplett løsning samt ved et medlemskap i Huseierne.

Finn ditt drømmebad selv

Selv om det er mange fordeler med å bruke baderomsdesignere eller interiørarkitekt, er det også mange som velger å planlegge oppussingen selv. Om du ønsker å finne ditt drømmebad selv, kan du slå deg løs i vår stilvelger. Dette kan være en god start for å hjelpe deg på veien til hvordan ditt drømmebad skal se ut. Husk å gjøre grundig research og planlegging før du setter i gang.

6. Bør du få en befaring på badet?

Gjennom en befaring kan du identifisere behov, vurdere eksisterende forhold og avdekke potensielle utfordringer. Du kan blant annet få råd om hvilke materialer som passer best til ditt prosjekt.

Skal du bruke fliser på badet kan du for eksempel få hjelp til å finne de riktige produktene.

Dette er med andre ord din mulighet til å stille spørsmål, diskutere ideer og få profesjonelle råd. Her kan man også fastsette omfanget av prosjektet, skissere mulige løsninger og legge grunnlaget for en vellykket oppussing.

Hva bør du spørre om på befaring?
Det er lurt å være godt forberedt før befaringen. En del av denne forberedelsen vil være å tenke gjennom hva du trenger å vite, og lage en liste med spørsmål og bekymringer som du ønsker å ta opp. Her er noen eksempler på spørsmål og bekymringer du kan ha klare før befaringen:

  1. Tidsramme: Hvor lang tid vil oppussingen ta fra start til slutt?
  2. Budsjett: Hva er det totale estimerte kostnadsbildet, og hva er inkludert i dette?
  3. Design: Hvordan kan vi optimalisere rommet for funksjonalitet og estetikk?
  4. Fliser: Hvilke typer fliser passer best til rommet, og hvordan kan vi utnytte dem for å skape et unikt uttrykk?
  5. Materialvalg: Hvilke materialer anbefales? Hvor kan de brukes?
  6. VVS: Hvor skal rør og avløp plasseres, og er det behov for å gjøre endringer i eksisterende systemer?
  7. Elektrisk: Hvor bør lys og stikkontakter plasseres? Hvilke krav til elektrisk arbeid må vi huske på?
  8. Ventilasjon: Hvordan sikrer vi god luftkvalitet og hindrer fuktproblemer?
  9. Garanti og service: Hvilke garantier tilbys på arbeidet og materialene, og hva dekker de?
  10. Tillatelser: Er det behov for å søke om byggetillatelser, og vil entreprenøren håndtere dette?

Usikker på hvilken stil du vil ha på badet? Prøv vårt digitale showrom og se våre 4 forslag til baderomsstiler. Ønsker du noe annet, er det bare å bytte ut fliser og møbler så du finner din favoritt.

Prøv vårt digitale showrom.

7. Husk dokumentasjon når du pusser opp badet

Når du en dag skal selge boligen, vil det stilles strenge krav til dokumentasjon. Husk derfor å dokumentere alt som blir gjort med badet ditt. Dette er særlig viktig for baderommet.

Oppgradering eller totalrenovering av membran, rør og varmekabler kan være kostbart. I tillegg ligger mye av arbeidet som gjøres der skjult bak flisene. Derfor kan det være vanskelig å bevise i ettertid, uten riktig dokumentasjon. Vær sikker på at du får bilder, beskrivelser og tegninger under oppussingsprosessen så du kan dokumentere hva som er gjort. Verdien av boligen øker kun hvis du kan dokumentere hva som har blitt gjort.

Nødvendige tillatelser

Nødvendig tillatelser kan inkludere byggetillatelse, godkjenning fra borettslaget eller sameiet, samt tillatelser knyttet til vann og elektrisitet. Sørg for å høre med håndverker om hvilke tillatelser som er nødvendige for ditt prosjekt. Da unngår du forsinkelser og i verste fall bøter.

Få tips og råd hos Flisekompaniet

Husk at hos Flisekompaniet finner du masse gode tips og råd til når du skal pusse opp badet. Vi har for eksempel en nyttig oversikt over hvordan du holder badet ditt skinnende rent, slik at du kan ta vare på det nyoppussede badet ditt.