Legging, behandling og vedlikehold for fliser fra Ulfven

Under følger en produktbeskrivelse samt en veiledning til legging, behandling og vedlikehold av håndlagde fliser fra Ulfven. NB: Les denne nøye før du, eller din håndverker, starter leggingen av håndlagde fliser fra Ulfven.

Trykk på linkene under for å laste ned korrekt leggeanvisning til sementfliser, marmor og zellige fra Ulfven.

Sementfliser  –  Marmor –  Terracotta / Zellige

Les disse nøye før du, eller din håndverker, starter leggingen av flisene!

NB* nye oppdaterte versjoner juni 2017.

**********

Produktbeskrivelse og veiledning til behandling og vedlikehold av dine nye håndlagde sementfliser fra Ulfven.

Våre sementfliser er laget etter en gammel håndverkstradisjon som hadde sin opprinnelse i Frankrike på slutten av 1800 tallet. Produksjonsteknikken som brukes i dag er den samme som ble brukt den gangen. Formene er  håndsmidd i messing, kobber og tinn. Det øverste laget av flisen er støpt i former hvor hver enkelt fargekomponent er nøye veid og blandet for å skape det unike mønsteret og spillet i flisene. Dette laget er 3-5 millimeter tykt. Under fargelaget støpes det en såle av sement som presses sammen med hydraulikk for å skape styrken i flisene. Flisene ligger deretter 10 dager til tørking før hver enkelt flis inspiseres og kvalitetsjekkes.  Det tar ca 5 minutter å lage en enkelt flis. Fordi flisene er håndlagde vil det forekomme forskjeller i farge og form. Det er dette som gir flisene sitt unike og vakre særpreg.  På grunn av disse forskjellene anbefaler vi at du blander fliser fra ulike esker. Legg flisene utover gulvet og sjekk hver enkelt flis før de limes fast for å se hvilke som går best sammen og evt plukke ut fliser.   

Overflatebehandling/Impregnering

Mange av våre håndlagde sementfliser er nå ferdig impregnerte fra fabrikken. Det betyr at de kan legges og fuges/brukes uten å påføre mer impregnering.  Det står alltid på toppen av våre flisesker om flisene er impregnert eller ikke. Ferdig impregnerte med lyse farger og lyse fuger som skal ligge i et område med mye sko-trafikk/skitt kan det være lurt å impregnere ekstra for å beskytte best mulig mot skitt og flekker. Vi anbefaler da å påføre 1-3 strøk med Fila FOB.

For de av våre flismodeller som ikke er impregnerte på forhånd er det VELDIG VIKTIG at man påfører korrekt type og mengde impregnering før flisene fuges. Dette er for å unngå at flisene blir  flekkete og stygge.

Vi anbefaler å bruke to typer impregnering på våre Uimprgnerte sementfliser; Qloss lack og Fila.  Hos oss og hos våre forhandlere får du anbefalt hvilken impregnering som passer best til den typen fliser du har kjøpt. For et best mulig resualtat er det veldig viktig å velge den impregneringen vi anbefaler til dine fliser fra Ulfven.

Påføringsprosedyre FILA FOB

FILA FOB er en løsemiddelbasert flekkbeskyttelse for upolerte overflater av naturstein, betong, terracotta og klinker. Den er transparent, diffusjonsåpen og gir en god beskyttelse mot flekker og skitt. Vi anbefaler FILAFOB til etter-impregnering av våre ferdig impregnerte fliser samt impregnering av de fleste av våre uimpregnerte sementfliser.  Gjør deg alltid kjent med hvilken type vi eller våre forhandlere anbefaler til den flismodellen fra Ulfven som du har kjøpt.

Sørg for at underlaget (flisene) er helt rene og tørre, og fri for rester av flislim og lignende. Det anbefales å lufte godt under påføringen og bruk hansker. NB: Fila bør ikke påføres i temperaturer under +10 Celcius. NB: Rist flasken godt før åpning.

Strøk 1: Påfør FILAFOB  konsentrert med en pensel. Strøk nr 1 skal tørke 12-24 timer før neste strøk.

Strøk 2: Påfør strøk 2 konsentrert FILAFOB med en pensel. Strøk nr 2 skal tørke 12-24 timer før fuging.

Strøk 3: Konsentert FILAFOB, påføres etter at fugemassen har tørket helt (anbefaler 24 timer, eller les nøye pakningsvedlegg om tørketid på fugemassen som benyttes).

****Vi anbefaler også et fjerde strøk med FILAFOB for ekstra beskyttelse i områder med mye trafikk og skitt (inngangspartier og lignende)

Normal bruk/trafikk på flisene kan starte 24 timer etter siste strøk med Fila Fob 

Qloss lakk/impregnering for betong og steinprodukter

Denne impregneringen fungerer som en matt lakk og tetter/beskytter overflaten. Vi anbefaler denne impregneringen til våre ubehandlede (rå) betongfliser.

Produktet er vannbasert, diffusjonsåpen og svært slitesterkt.  Qloss er en 1-komponent polyuretan-basert lakk for mineraler og betong.  Qloss er også merket som et miljøvennlig produkt i EU (REACH og BASTA i Sverige)  og har god UV-beskyttelse og gulner ikke over tid.

1 liter med Qloss dekker ca 10 kvm 3 strøk.  Tilsvarende; ½ liter dekker ca 5 kvm 3 strøk.

Påføringsprosedyre Qloss Lack:

Sørg for at underlaget (flisene) er helt rent og tørt, og fri for rester av flislim, støv, hår og lignende.  Det anbefales å lufte godt under påføringen og å bruke hansker. NB: Qloss må ikke påføres i temperaturer under +10 Celcius. NB: Rist flasken godt før åpning og pass på å legge rikelig med Qloss på hvert strøk. Påføres Qloss for tynt eller blandes feil kan den tørke for fort og etterlate seg nupper/bobler/”meldugg” i overflaten.

Strøk 1: Bland 1 del Qloss (for eksempel 3 dl) med 1 lik del vann (3dl vann). Dette blandes godt sammen i en egnet beholder. Vi anbefaler at Qloss påføres med en fin malerull. Skyll godt av rullen slik at dette kan brukes på neste strøk.

Strøk 2: Dette strøket kan påføres etter ca 1 time (i normal romtemperatur 20+c). Strøk 2 påføres med 1 del vann og 4 deler Qloss.  Når strøk 2 har tørket i ca et døgn kan man fuge flisene (tørketid kan variere i forhold til tempratur og luftfuktighet i rommet).

**Se egen anvisning for fuging under

Strøk 3: Dette strøket påføres etter flisene er ferdig fuget og fugmassen har tørket helt og alle rester av fugemasse, skitt, fett ol er fjernet fra flisene.  I dette tredje og siste strøket med Qloss kan man blande inn en liten flaske med herder for ekstra beskyttelse mot riper ol.  Strøk 3 påføres med ca 4 deler Qloss, 1 del herder og 1 del vann. Rør dette godt ut og vent til det hvitner i boksen før det påføres rikelig med en fin ren malerull. Om man ikke blander inn herder skal strøk 3 påføres med 5 deler Qloss og 1 del vann.

Lett trafikk er mulig etter 24 timer. NB: Det er viktig å ikke belaste flisene med hard trafikk; møbler, høye heler, grus, og lignende de første 5-7 dagene etter påføringen. Qloss impregnering oppnår ikke full styrke før det har herdet i ca 5-7 dager i normal romteperatur.  Unngå  også å utsette overflaten for  smuss, minusgrader eller fuktighet de første 12-36 timer etter påføring.

Holdbarhet: minst 6 mnd i uåpnet originalforpakning. Oppbevares frostfritt.

Advarsler: Les pakningsvedlegget på flaskene!

Rengjøring og vedlikehold av håndlagde sementfliser fra Ulfven

Det er viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler til rengjøring av flisene, da de etter en stund kan slite ned hinnen av impregnering. Vi anbefaler Fila Cleaner eller tilsvarende vaskemiddel.

Håndlagde sementfliser har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes helt fri for flekker og skitt. Slike fliser vil få, og skal ha, en naturlig bruksslitasje og en patina. Det er dette som gjør dem ekte, vakre og levende, sammenlignet med mange maskinlagde kopier. Skulle man likevel få stygge flekker og skitt i flisene som du ønsker å fjerne, men som ikke går bort med vanlig vaskemiddel, kan man bruke fint vannslipepapir/pussesvamp (180 – 300 grovhet) i kombinasjon med Fila PS87 og vann for å slipe bort flekken. Deretter legger man på ny impregnering på toppen igjen. Vi anbefaler sterkt at man forsøker å tørke bort produkter som; rødvin, kaffe, sitron, blåbær, olivenolje og lignende så snart som mulig da disse kan sette flekker ved å bli bli liggende på flisene over lengre tid. Dette gjelder for alle typer sementfliser uansett type og mengde impregnering.

NB; Håndlagde sementfliser brukt inne i en dusjsone vil kunne få kalkutslag og skjolder av såpe, voks, ol. Det er ikke noe byggteknisk i veien for å bruke dem i en dusj og evt kalkutslag ol vil ofte la seg rense og slipe bort etter noen års bruk for så å impregnere på nytt. 

Vi håper du vil ha stor glede av disse unike flisene i mange år fremover.

Ta kontakt hvis du har ytterligere spørsmål!

Ulfven AS  

Fossen 20  –   1530 Moss  

+47 91394716

www.ulfven.no

Grunnarbeidet og flisleggingen er viktig for å få et godt resultat. Eksempelvis må man fukte flisene korrekt under leggingen og impregnere uimpregnerte fliser før fuging for å unngå misfarging. Ulfven er ikke ansvarlig for eventuelle håndverksfeil som blir gjort under og etter legging, overflatebehandling og fuging.