Legging, behandling og vedlikehold for fliser fra Ulfven

Under finner du viktig informasjon om våre ulike flismodeller, lenke til leggeanvisningene, samt informasjon om hvilke typer impregnering, lim, fug og tilbehør vi anbefaler til dine fliser.

SEMENTFLISER: 

Ekte sementfliser fra Ulfven er håndlagde, og produseres på samme måte i dag som for 200 år siden. Av den grunn vil og skal det forekomme små forskjeller i form og farge. Det er dette som gir flisene sitt unike og vakre særpreg.  Legg derfor flisene utover og sjekk dem før de limes fast.  Siden våre sementfliser nå er grunnimpregnerte med to strøk god impregnering fra fabrikken, vil de ofte være fuktige (mørkere) når de tas ut av eskene enn på bilder og prøver. Dette vil jevne seg ut, og flisene vil få et lysere og jevnere uttrykk når lim, fug og flis har tørket helt opp. 

Impregneringen fra fabrikken gjør at de kan legges og fuges uten å påføres mer impregnering.  Bruk alltid lys fugefarge på fliser med lyse farger.  Skal lyse sementfliser ligge i et område med mye trafikk/skitt/fukt anbefaler vi å impregnere ekstra for å beskytte dem best mulig mot skitt og flekker. Påfør da gjerne to strøk med Fila Matt voks, silkematt Stain Voks , FOB fra Fila eller annen egnet impregnering. Hvilken impregnering du bør velge kan du lese mer om på siden som heter TILBEHØR. 

**NB! Håndlagde sementfliser brukt i dusjsone vil kunne få noe mer synlig kalkutslag og skjolder av såpe, voks, vann ol. Det er ikke noe byggteknisk i veien for å anvende slike fliser i en dusj, kun kosmetisk. Skjolder og kalkutslag vil ofte la seg rense og slipe bort som nevnt over for så å impregnere på nytt. Om man gjentar denne prosessen 1-2 ganger per år holder flisene seg bedre inne i en våt/dusj-sone.  

Ekte håndlagde sementfliser skal monteres og vedlikeholdes på en litt annen måte enn andre type "vanlige" fliser. For å få et godt resultat er det derfor vikitg at både håndverker og eier av flisene leser leggeanvisningen nøye før montering og bruk. Se leggeanvisning  HER

​MARMOR:

Marmor og alle typer naturstein skal limes, fuges og impregneres med produkter egnet til naturstein. Vi anbefaler PCI Carraflex lim, PCI nanofug og Fila MP 90 impregnering til våre marmorfliser og servanter. Dersom man bruker feil type eller for mørkt lim til lys Cararra-marmor vil flisen kunne bli mørkere grå.  Marmor og naturstein må ikke vaskes med syreholdige såper. Kun PH-nøytrale såper skal brukes på marmor og naturstein.  Dersom man lar syreholdige væsker eller produkter med sterke pigmenter bli liggende marmor vil dette kunne sette flekker og skjolder i overflaten selv om flisen er impregnert. Les vedlagte leggeanvisning for marmor og naturstein før montering og bruk. SE leggeanvisning HER

TERRACOTTA:

Våre håndlagde Terracotta-fliser legges med et godt natursteinlim (Feks PCI S2 lim) og en egnet fug til naturstein. Disse håndlagde flisene varierer såpass mye i bredde, lengde og tykkelse at man bør bruke godt med lim og legge dem på "frihånd" med god fugebredde. Mao man kan ikke belage seg på å bruke fliskryss med lik mm avstand på slike fliser. Våre Terracottafliser bør impregneres med Fila W68, Fila MP 90, eller en egnet voks, for å forebygge at flekker og skitt trenger ned i flisene.  Les alltid vedlagte leggeanvisning før montering og bruk. SE leggeanvisning HER

ZELLIGE/BEJAMAT: 

Håndlaget marokkansk Zellige og Bejmat må fuktes og tørkes godt av før de limes. De legges tradisjonelt sett tett i tett (uten fuger/fliskryss mellom)  så kan man velge om man ønsker å fuger tynne mellomrommene som da oppstår med ønsket fugefarge. De kan også legges med ønsket fugebredde, men da bør dette tas på frihånd og øyemål av den grunn at Flisene er kappet for hånd og derav ujevne i formen. Deres skjønnhet ligger i den glasserte overflaten med sin uperfekthet i form og farge. PS; Det er helt vanlig at slike fliser har litt "nupper" og små biter av overflaten ikke er dekket av emaljelakken.  Les alltid vedlagte leggeanvisning før montering og bruk. SE leggeanvisning HER

RENHOLD OG VEDLIKEHOLD: 

Det er viktig at du ikke bruker sterke syreholdige vaskemidler til rengjøring av håndlagde fliser og naturstein fra Ulfven.  Dette kan skade overflaten på sementfliser, marmor og terracotta, og etterlate synlige flekker og skjolder.  Sterke såper med syreinnhold kan også fjerne impregneringen som skal ligge i overflaten. Bruk kun PH-nøytrale vaskemidler og les på flasken hva såpen egner seg til før bruk. Vi anbefaler Fila Cleaner eller tilsvarende vaskemiddel. 

Håndlagde sementfliser og naturstein har en matt sugende overflate som vanskelig kan holdes 100% fri for flekker og skitt til en hver tid. De vil få, og skal ha, en naturlig bruksslitasje og en patina. Det er dette som gjør dem så vakre, ekte og levende, sammenlignet med andre maskinlagde kopier.  Skulle man likevel få stygge flekker og skitt i flisene som man ønsker å fjerne, og som ikke går bort med vanlig vaskemiddel kan man bruke fint vannslipepapir/pussesvamp. Bruk gjerne en medium grov skurepad/pussekloss fra feks Jordan i kombinasjon med Fila PS97-rensemiddel og vann for å slipe bort flekken og skitt som sitter i porene i overflaten. Når man har pusset og skrubbet til ønsket resultat, må det legges på ny impregnering på toppen.  Påfør da gjerne to søk med Fila matt voks, silkematt voks eller FOB fra Fila. Vi anbefaler at produkter som: rødvin, kaffe, sitron, balsamico, og liknende tørkes bort så snart som mulig da slike produkter kan sette flekker når de får bli liggende på flisene. Dette gjelder for alle typer sementfliser og naturstein uansett type, prousent og mengde impregnering påført i forkant.

**NB! Håndlagde sementfliser brukt i dusjsone vil kunne få noe synlig kalkutslag og skjolder av såpe, voks, vann ol. Det er ikke noe byggteknisk i veien for å anvende slike fliser i en dusj, kun kosmetisk. Skjolder og kalkutslag vil ofte la seg rense og slipe bort som nevnt over for så å impregnere på nytt. Om man gjentar denne prosessen 1-2 ganger per år holder flisene seg lettere rene og frie for skjolder, kalkutslag ol spesielt da om man velger å legge slike fliser inne i selve dusjen. 

Vi håper du vil ha stor glede av disse unike flisene i mange år framover.