Flislagt uterom på naturens premisser

Flisheller fra Flisekompaniet fikk spille hovedrollen da uteområdet rundt den vakre funkisvillaen i Son skulle anlegges. Det har familien vært godt fornøyd med.

Hverdagsliv utendørs

– For oss var det viktig at alt ble helhetlig. At huset på en måte skulle smelte inn i omgivelsene. Det at vi valgte flisheller, gjør at alt henger sammen på en bra måte. Du får en fin overgang fra naturen rundt til utearealene og mot huset, sier Helene Flesjø Skarpnord. Sammen med ektemannen Terje Skarpnord og to barn bor de i en åshelling  i Son, med spektakulær utsikt over Jeløya og hele Oslofjorden.

– Vi kjøpte i utgangspunktet ei gammel hytte, men fikk denne beliggenheten og utsikten på kjøpet, smiler Terje.

Flisheller sammen med hus i funkisstil

Stein på stein

Hytta er nå erstattet med et toetasjes, arkitekttegnet funkishus, hvor uteområdet har fått sitt selvfølgelige fokus. Med en utsikt som dette, er de ulike uteområdene flittig brukt så snart gradestokken tillater det. Og for å skape den helheten ekteparet var ute etter, falt valget altså på flisheller.  

– Vi vurderte litt ulike løsninger, med alt fra terrassebord til skifer, men bestemte oss ganske tidlig i byggeprosessen for hvordan utformingen av uteområdet skulle være. Og at vi skulle gå for løsningen med flisheller. Vi mente rett og slett av det var det riktige valg av materialer. Vi tok kontakt med Flisekompaniet, fikk presentert mulighetene, og dermed var valget tatt, forteller Terje.

Valgte vedlikeholdsfritt

Et viktig argument for valg av flisheller var enklest mulig vedlikehold, forteller ekteparet.

– Ja, vi var veldig opptatt av at det skulle være vedlikeholdsfritt. Vi tenkte at dersom vi valgte terrassebord ble det for mye oljing, spyling og skrubbing for vår smak, forteller Helene.

– Det er bare å spyle av flishellene innimellom når det kommer løv, skitt eller lignende.

Og når vi skal ta vårrengjøringen, er også det en enkel affære. Det er bare å skrubbe lett på overflaten, så fremstår flishellene helt som nye, kvitterer Terje.

Flisheller-RAK-Surface-2.0-cool-grey-3

Enkel montering

I motsetning til innendørs fliser, som innebærer flislegging med lim og fugemasse, er flishellene fra Flisekompaniet basert på et mye enklere system. Ved hjelp av såkalte pidestaller kan du montere flisene svevende over underlaget. Disse kan monteres på alle stabile underlag, være seg stein, terrassebord eller bar bakke.

– Systemet er veldig enkelt både å forstå og montere. Du må bare være nøye med å justere høyden på disse pidestallene, slik at flishellene blir liggende i vater. Ut over det er en smal sak. Og litt god trening, ler Terje.

– Vi har lagt flisheller både på betong og på grus, men vi ser nok at det kanskje er en fordel at det er fast underlag under. Det gir en bedre stabilitet på flisene, legger Helene til.

Sklisikkert rundt badeområdet

Har du kapret en tomt som dette, er det naturlig å inkludere et basseng til glede for store og små på varme dager. Terrassen, trappen i betong og bassengområdet ble tegnet inn av arkitekten, men mye av området rundt er blitt litt mer til mens prosessen skred frem. Også valg av overflatene på uteområdet.

– Arkitekten har ikke lagt noen føringer på hva slags løsning vi skulle ha på gulvet på uteområdet. Og kombinasjonen med belegningsstein, trapp i betong, og flisheller ble akkurat så rustikk som vi ønsket oss, og står så bra til naturen rundt. Vi er også veldig fornøyde med at flisene ikke oppleves glatte. Spesielt i området med mye vann, som rundt bassenget, sier Helene.

Sklisikkert rundt bassenget
Italgraniti

ITALGRANITI Metaline, Plate 60x60 Flishelle

60x60 cm
kr 449,-

God oppfølging fra Flisekompaniet

Det var liten tvil da ekteparet skulle velge leverandør til både flishellene på uteområdet og alt av fliser som er benyttet i funkisvillaen ellers.

– Flisekompaniet i Moss har vært virkelig hjelpsomme. Ikke noe tull, og alt er levert når det skal. Det var i det hele tatt en veldig god oppfølging under hele prosessen. Jeg synes også de skiller seg ut både når det gjelder kvalitet og konkurransedyktige priser, skryter Terje. Helene er enig med mannen.

– De har jo også et veldig stort utvalgt av fliser, og så er butikkene deres tilgjengelig over så store deler av landet. Og kvaliteten er det garantert ikke noe å si på. Nå har vi hatt flishellene i tre år, og gjennom veldig kalde vintre. Ingen er skadet. Ingen er sprukket. Det er et godt tegn, sier hun.

Flisheller -et riktig valg

Ekteparet har altså aldri angret på valget av flisheller. Med denne løsningen har de dratt naturen inn både ved bassengområdet nede, hovedterrasen og den vestvendte verandaen.

– Dette er blitt et sted vi bruker mye. Så snart solen skinner fra vest, eller gradestokken tillater det, er familien ofte samlet her. Kombinasjonen av betong, stein hentet fra området rundt og flisheller ble et valg vi er kjempefornøyd med. Rustikk, elegant og brukervennlig for familiemedlemmer i alle aldre. Og ikke minst, så er det en løsning som krever minimalt med vedlikehold.

– Det er som Flisekompaniet selv sier det. En løsning du har lyst på, avslutter Helene.

Unik uteplass
Cersanit

CERSANIT Candy, Light Grey 60x60 Flishelle

60x60 cm
kr 299,-
Italgraniti

ITALGRANITI Metaline, Plate 60x60 Flishelle

60x60 cm
kr 449,-

Finn mer inspirasjon til uterommet her