- ikke noen A4-hytte

Jan Sprenger var så fornøyd med hytta si i fasadeskifer at han like gjerne bygget én til. – Det er veldig behagelig og rolig – en fantastisk avkobling fra bylivet.

Jan Sprenger og kona er den typen hyttefolk som som gjerne tilbringer 30 helger i året på hytta – inkludert jul og påske. Slik har det vært siden 2016, da de bestemte seg for å bygge i nærheten av Fosen, hvor Jans kone vokste opp.

Valget falt på Tønnølstrand – et idyllisk lite hyttefelt midt i et fjordpanorama, komplett med rikt fugleliv og rev, elg, hjort og rådyr luskende rett utenfor døra.

Hytta skulle leve opp til omgivelsene.

– Det skulle ikke være noen A4-hytte, sier Jan.

– Den skulle være annerledes. Minimalistisk, moderne, røff og tøff.

En av håndverkerne deres hadde gode erfaringer med Flisekompaniet, så Jan besøkte et av selskapets prosjekter og «fikk sansen både for det de gjorde og materialene».

En prat med Børge Bratsberg ved Flisekompaniet på Tiller overbeviste ekteparet.

– Vi fikk veldig god kontakt, og ikke minst et godt tilbud. Børge tenkte veldig likt og skjønte hva vi var ute etter. Det skulle gå en rød tråd gjennom hele prosjektet.

Den røde tråden viste seg å være grå. Ekteparet bestemte seg nemlig for å kle opp hele hytta i fasadeskifer.

– Det glir så godt inn i terrenget. Fargene stemmer også, sier Jan.

– Det koster litt mer, men det gjenspeiler seg i sluttproduktet.

– Ingenting er tilfeldig

Med hytta lokalisert midt i havgapet var Jan samtidig opptatt av at fasadeskiferen var noe nær vedlikeholdsfri.

– Dette varer en mannsalder og vel så det. Da kan man dra på hytta og kose seg, i stedet for å ta frem malingspannet.

Innsiden var vel så viktig. Mens mosaikkfliser preger kjøkkenet og badet, fikk alle gulvene bortsett fra soverommene naturfliser med gråfarge lik fasaden. Slik ivaretas særpreget med fliser som passer til terrenget man ser gjennom de store vinduene.

– Stilen brytes ikke, oppsummerer Jan.

– Ingenting er tilfeldig. Vi har fått gode råd fra Flisekompaniet underveis, og har samarbeidet veldig godt. Det var også bra å kjøpe alt på én plass, systemene deres er veldig greie å bruke.

Bygget tvillinghytte

Da hytta sto ferdig, dukket det opp en komplikasjon. Veien de hadde anlagt gikk over nabotomta, som de endte opp med å kjøpe. Og så kom ideen:

Hva med å sette opp en prosjekthytte de kunne selge? «En voksen hobby til en voksen pris», som Jan formulerer det.

– Siden vi hadde såpass god erfaring med både entrepenør, elektriker og håndverkere fra den første hytta, var det enkelt for oss å bruke samme nettverk andre gang. Vi tilpasset den nye hytta til terrenget, men kopierte 80-90 prosent. Det var jo derfor vi turte å gjøre dette.

I dag står en fiks ferdig tvillinghytte klar for salg – nok en gang med fliser og stein fra Flisekompaniet. Bare én ting mangler:

– Vi håper vi får en nabo som trives i området.