Fliser til balkongen eller terrassen

Har du planer om å legge fliser på balkongen eller terrasen? Her er noen gode tips

Velg riktig flis

Det er viktig å velge en frostsikker flis med lavt vannoppsug. Fliser som skal brukes utendørs i Norge bør ha et vannoppsug på 0,5% eller lavere selv om den europeiske normen sier under 3%. I tillegg er det viktig å ha en oppbygging av gulvet som sikrer at vannet får god avrenning.

Fall

For å få vannet vekk anbefaler i et fall fra 1:50, ved bruk av for eksempel grove fliser. Og det første du må sørge for er at det er et bæredyktig underlag, og eventuelt sparkle fall, hvis det er mangelfullt.

1:50 betyr at det vil være 2 cm høydeforskjell fra høyeste til laveste punkt over en lengde på 100cm

 

Membran

Alternativene er de tradisjonelle sementbaserte, eller membranduk. Fordelene er at dette beskytter underlaget mot f.eks. sur nedbør, og sørger også for å ikke overføre deformasjoner opp i flislaget. Membranen stopper også utfelling av salter osv., som gjør at flisene blir stygge og ser ut som de er frosset i stykker.

Lim og limdekning

Det er viktig å velge en frostsikker og fleksibel limtype av høy kvalitet. Vi anbefaler å bruke et såkalt flytlim, som gir det beste resultatet når du legger flisene, samt sikrer hundre prosent limdekning. Da unngår du luftlommer under, der vannet kan komme inn og fryse.

Bevegelsesfuge

Er gulvet ute stort anbefales det å legge en bevegelsesfuge hver tredje til femte meter. Fugene kan enten legges i form av ferdig prefabrikerte lister, eller bruke fugemasse, silikon eller polymér. Bevegfelsefugen er myk tar opp bevegelsen i flisene. Den bør også helst være minst 9 mm bred. Dette for å kompensere for forskjellen i bevegelse fra flislaget til betongunderlaget.

Farge

Valg av farge på flis utendørs er viktig. På en solvendt terrasse bør ikke flisene være for mørke. Da vil man få problemer med temperaturforskjellen som oppstår samt at gulvet kan bli veldig varmt å gå på uten sko og sokker. 

Tips:

Snakk gjerne med oss for enda flere gode råd før du begynner.