Rett fra norske fjell til hus og hytter

Jeg har besøkt Flisekompaniet på Hamar for å høre hva daglig leder Magne Bergseng har å si om den norske skiferen. Blant annet har jeg hørt at Magne kaller distriktet sitt for ”Skiferland”, og jeg er nysgjerrig på å få vite hvorfor.

Rett fra norske fjell til hus og hytter

Men først, det aner meg at Bergseng er et lokalt slektsnavn, og jeg er ikke sen om å spørre.

– Bergseng er et sted langs Mjøsa, en drøy mil syd for Lillehammer. Det er til og med en togstasjon som heter Bergseng stasjon, forteller Magne med et lurt smil.

Hvor lenge har du jobbet i Flisekompaniet?

– Jeg var med på å etablere denne butikken i 2009, og siden har jeg vært her, sier den opprinnelige hedmarkingen.

Er butikken godt etablert her på Hamar?

– Ja, det er den. Vi har jobbet godt, og har i dag en solid posisjon i distriktet, både i privatmarkedet og proffmarkedet.

Du kaller distriktet her for ”Skiferland”. Hvorfor?

– Veldig mange har et forhold til skifer her, noe som henger sammen med at skifer er et godt innabeidet produkt i distriktet. Og siden vi har kjente hytteområder, som Hafjell, Sjursjøen, og Trysil, så drar vi jo nytte av det. Området her har tradisjonelt sett alltid vært i skifermodus.

Hva gjør skiferen så populær?

– Det er nok fordi skiferen for veldig mange står for kvalitet, tidløshet, tradisjon og godt håndverk. På skiferbruddene gjøres alt på gamlemåten fortsatt, med mye manuelt arbeid. Et fantastisk håndverk. Og kvalitetene og verdiene skiferen står for appellerer til mange.

Fin butikke dere har her, Magne!

– Jo, takk for det. Det er fordi vi har et stort sortiment som vi vil vise frem på en best mulig måte, sier Magne, som tydeligvis trives veldig godt i jobben som daglig leder for butikken han har vært med på å skape.

Intervjuet av Per Vie